Persoonlijk zou ik bij het zoeken naar een remedie voor RLS niet als eerste aan homeopathie denken. Er zijn ongetwijfeld mensen die dit wel doen.
Aangezien ik nieuwsgierig van aard ben, besluit ik me ook over dit onderwerp in te lezen. Dat vind ik sowieso zelf interessant. Ik denk bovendien dat ik er anderen een plezier mee doe deze informatie ordelijk op een rijtje te zetten.
In dit blog ga ik daarom in het kort in op wat homeopathie is en wat je eraan zou kunnen hebben als je te maken hebt met rusteloze benen.
Wat is homeopathie
Homeopathie is gebaseerd op de ideeën van de Duitse arts Samuel Hahnemann. Hij ging uit van het gelijksoortigheidsbeginsel. Dit beginsel houdt in dat een homeopathisch geneesmiddel geschikt is als het in pure, onverdunde vorm bij een gezond persoon dezelfde ziekteverschijnselen opwekt als bij de zieke.
Homeopathie werkt met sterke verdunningen van de grondstof. Een zogenaamd oertinctuur wordt gebruikt of een verwrijving van de grondstof met melksuiker in een vijzel. In een aantal stappen wordt de stof dan meerdere keren geschud en verdund. De vloeistof die overblijft, wordt verwerkt in druppels, korrels of tabletten.
De klassieke homeopathie gebruikt in principe per middel slechts één bestanddeel. Dit bestanddeel is toegespitst op de individuele patiënt en diens symptomen. Het is de bedoeling dat iemands afweersysteem zo met een natuurlijke prikkel gestimuleerd wordt tot zelfherstel. Het gaat hier om het lichamelijke afweersysteem, maar ook om het vermogen met stress en emoties om te gaan.
Homeopathica die vrij verkrijgbaar zijn bij de apotheek of drogist zijn kant-en-klare combinaties. Hierin zit een mix van een aantal homeopathische middelen. Deze vorm van homeopathie wordt wel complexe homeopathie genoemd. De middelen zijn meer generiek en vooral geschikt voor eenvoudige, acute klachten.
Rusteloze benen
Ik ken eigenlijk geen lotgenoten die voor rusteloze benen homeopathische middelen gebruiken. Ze zullen er vast wel zijn. Homeopathische artsen zullen er ook ongetwijfeld af en toe vragen over krijgen.
In de informatie die ik online bekijk, lees ik er meer over. De klassieke homeopathie blijkt een aanpak te hebben voor slaapproblemen, waaronder rusteloze benen. Een homeopaat kijkt naar het totaalplaatje van de verstoorde slaap. Hierbij zijn achterliggende oorzaken en bijkomende symptomen even belangrijk.
Een woord dat ik op een website van een klassiek homeopaat tegenkom, is acathisie. Het staat tussen haakjes achter rusteloze benen. Acathisie betekent letterlijk niet kunnen zitten. Oftewel, je kunt door een innerlijke bewegingsdrang nauwelijks langere tijd in dezelfde houding blijven zitten. Langere tijd staan is ook lastig. Dat laatste klinkt weer minder als een kenmerk van RLS, aangezien je daar vooral last van hebt als je zit of ligt.
Acathisie blijkt vooral bekend als omschrijving van een bijwerking bij antipsychotica. Andere medicatie zoals bijvoorbeeld antidepressiva kunnen ook bewegingsonrust geven. Dergelijke medicijnen kunnen de aanmaak van de neurotransmitter dopamine verstoren. Ik weet niet of acathisie in de homeopathie een gangbaar woord is voor rusteloze benen of dat een enkele homeopaat deze term op zijn website gebruikt.
Bij het kiezen van een aanpak van slaapstoornissen heeft de homeopaat om te beginnen aandacht voor de klacht zelf. Hij of zij kijkt evenzeer naar de omliggende symptomen, maar bijvoorbeeld ook naar de inhoud van iemands dromen. Spanning en stress kunnen in die dromen tot uitdrukking komen. Volgens de homeopathie is het voor het herstellen van de algehele balans net zo belangrijk om daarmee aan de slag te gaan.
Afgezien van het voorschrijven van homeopathische middeltjes geeft de homeopaat adviezen op het gebied van voeding en levensstijl, evenals de welbekende slaaptips. Deze adviezen en tips zijn niet typisch voor de homeopathie.