Hoe Kan Fysiotherapie Helpen bij RLS?

Van verschillende lotgenoten weet ik dat zij voor hun rusteloze benen baat hebben bij rekoefeningen van de fysiotherapeut. Deze oefeningen komen niet per se voort uit alleen de fysiotherapie. Sporters kennen deze rekoefeningen ook. De fysiotherapeut kan er echter misschien wel een juiste instructie bij geven als je fysieke klachten hebt.

De rekoefeningen die ik heb gezien, zijn vast niet de enige oefeningen die kunnen werken ter bestrijding van onrustige benen. Er zitten trouwens ook oefeningen voor de armen bij. RLS kan zich namelijk uitbreiden naar andere lichaamsdelen, zoals de romp en de armen. Zelf doe ik elke dag oefeningen uit de yoga, gecombineerd met rekoefeningen die ik als sporter ken.

Van de lotgenoten heb ik wel begrepen dat het van belang is om elke dag de oefeningen te doen. Een kwestie van bijhouden dus. RLS is een chronische en progressieve aandoening. Je zit er voor de rest van je leven aan vast en de symptomen worden in de loop van de tijd vermoedelijk alleen maar erger. Alles wat je kunt doen om het leed iets te verzachten, kun je maar het beste aangrijpen.

In dit blog kijk ik nader naar fysiotherapie en hoe je er je voordeel mee kunt doen. Ik stel de volgende vragen:

  1. Hoe ziet fysiotherapie eruit bij rusteloze benen?
  2. Welke oefeningen uit de fysiotherapie kunnen helpen de symptomen van rusteloze benen te bestrijden?

Fysiotherapie

Voor een deel zal een fysiotherapeut adviezen geven die ieder andere therapeut of arts je zal geven. Dit zijn bijvoorbeeld slaaptips. Het kunnen ook adviezen zijn op het gebied van voeding en levensstijl. Hij of zij zal het waarschijnlijk hebben over het belang van lichaamsbeweging en over het doen van ontspanningsoefeningen of yoga. Massage van de benen komt wellicht ook aan bod en welke attributen (zoals een foamroller) je kunt gebruiken om dit zelf te doen.

Er is een behandelmethode vanuit de fysiotherapie die schijnt te helpen tegen rusteloze benen. Met helpen bedoel ik dat er minder klachten worden ervaren door de persoon met restless legs. Het idee bij rusteloze benen is dat er een betere zenuwmobiliteit ontstaat in bekken en benen.

De methode heet traction Straight Leg Raise (tSLR). Liggend met de benen gestrekt, heft de fysiotherapeut een been en legt het weer neer. De fysio pakt dan de voet van dat been vast, voert een tractie uit en brengt het been nogmaals omhoog. Een tractie betekent dat er in de lengte aan het been wordt getrokken. De fysio herhaalt dit proces enkele keren en het been komt iedere keer een stukje hoger. Er ontstaat een betere mobiliteit. Daarna doet de fysiotherapeut hetzelfde met het andere been.

Oefeningen

Wat betreft oefeningen zal de fysiotherapeut samen met de cliënt kijken welke specifieke oefeningen geschikt zijn. De keuze hiervan zal mede afhangen van iemands algehele fitheid, leeftijd en wat past bij iemands lijf. In verband met de rusteloze benen zal worden gekozen voor oefeningen voor de kuiten, de voor- en achterkant van de bovenbenen en de voeten. Als je ook RLS in de armen hebt dan komen er oefeningen voor dat gebied bij.

De onderdelen van het lichaam hangen met elkaar samen, dus de rekoefeningen werken door in het lichaam als geheel. Bij oefeningen voor de kuiten rek je ook de achillespees. Bij het rekken van de bovenbeenspieren is er een effect op de spieren in de heupen en de billen. Bij oefeningen voor de armen rek je daarbij spieren in de schouders en de borst.

Er zijn talloze oefeningen die je vanuit de fysiotherapie kunt doen.  Dit zijn niet alleen rekoefeningen, maar ook dynamische oefeningen om bepaalde gebieden in het lichaam los te maken. De fysiotherapie kent daarbij spierversterkende oefeningen waardoor je lichaam sterker wordt en er een betere balans ontstaat.

Lotgenoten

De rekoefeningen waarover verschillende lotgenoten me vertelden, bestaan uit oefeningen voor de kuiten, de bovenbenen en de armen. Genoemde lotgenoten doen de oefeningen idealiter drie keer per dag en dan elk drie keer tien tellen. Sommigen hebben er enorm veel baat bij, heb ik mij laten vertellen.

De oefening waarover ik de meeste goede verhalen heb gehoord, is die voor de voorkant van het bovenbeen. Het is de oefening waarbij je vanuit stand de enkel van een voet vastpakt en je hak in de richting van je bil brengt.

Voor mij persoonlijk zou dit niet de eerste oefening zijn waar ik aan zou denken bij RLS. Ik zou eerst kiezen voor een oefening waarbij je de kuiten rekt. Bovengenoemde oefening zou ik daarbij doen voor de balans en voor de spieren die aan het kniegewricht zitten. Ik weet dat het goed is om die spieren ook te trainen anders krijg je last van je knieën.

1 gedachte over “Hoe Kan Fysiotherapie Helpen bij RLS?”

Plaats een reactie