Helpt Vicks Vaporub bij Rusteloze Benen?

Van verschillende lotgenoten heb ik gehoord dat ze voor hun rusteloze benen baat hebben bij Vaporub. Vaporub lijkt een soort wondermiddel te zijn dat bij allerlei kwalen en kwaaltjes helpt. Sommige lotgenoten smeren het in de knieholtes. Anderen brengen een laagje aan rond de achillespees.

Ik kan me zo voorstellen dat je het wel op de hele kuit wilt doen als het een aangenaam effect heeft. Vaporub is overigens niet heel goedkoop. Het zijn kleine potjes, dus om die reden wil je er misschien per keer juist weer niet teveel van gebruiken. Het origineel heet Vicks Vaporub. Bij verschillende drogisten heb ik eigen varianten gezien onder net iets andere namen. Die zijn een stuk goedkoper.

In dit blog bespreek ik wat Vaporub is en waar je het voor kunt gebruiken. Ik spits mijn verhaal natuurlijk toe op het gebruik bij rusteloze benen.

Wat is Vaporub

Vicks Vaporub is een medicijn dat ook zonder recept verkrijgbaar is. Het is een verkoudheidsmiddel en valt onder zelfzorg. Lees bij gebruik de bijsluiter. De Vaporub is een witte vaseline met als belangrijkste werkzame stoffen eucalyptus, kamfer en levomenthol. Kamfer en eucalyptus remmen ontsteking en werken ontsmettend.

In geval van verkoudheid breng je de zalf twee keer per dag aan op rug, borst en hals. Je kunt er ook met twee theelepels ervan een stoombadje maken in een kom en de vrijkomende dampen een kwartiertje inhaleren.

Afgezien van de gunstige werking tegen verkoudheid schijnt Vaporub bij veel meer dingen te helpen. Het valt wat dit betreft duidelijk onder de categorie huismiddeltjes. Een paar voorbeelden van die kwalen en kwaaltjes zijn hoofdpijn, lichte brandwonden, droge lippen, hoofdroos, kleine wondjes, spierpijn, schimmelnagels, striae en huidproblemen.

Je kunt de zalf gebruiken bij pijnlijke voeten. Je smeert er dan voor het slapen een laagje op en trekt dan sokken aan. Voor mij zouden die sokken overigens vanwege de hitte in mijn voeten geen optie zijn. Vaporub is ook toepasbaar bij een aantal andere zaken. Bijvoorbeeld op scharnieren van piepende deuren of als middel tegen muggen.

Rusteloze benen

Bij rusteloze benen kan de Vaporub een soort verkoeling geven. Lotgenoten ervaren dat hun onrustige benen er een beetje door kalmeren. In combinatie met een korte massage geeft het vermoedelijk ook een betere doorbloeding. Dat is prettig voor de verharde kuitspier die je ervaart bij RLS. Tijgerbalsem is wat dit betreft wellicht ook een optie.

Zelf heb ik Vicks Vaporub of een van de alternatieven nog niet uitgeprobeerd. Ik zie een beetje op tegen het geklieder met dit spul in bed. Een paar jaar geleden heb ik een poosje geëxperimenteerd met magnesium olie. Afgezien van alle plakkerigheid rook ik het spul daarna nog dagen in mijn kleding. Met Vaporub verwacht ik een vergelijkbare ervaring.

Een tweede punt is dat het een volgende uitgave is. Als het werkt dan wordt het zelfs een regelmatig terugkerende uitgave. Het blijft steeds een afweging wat je wel en niet uitprobeert. Ik houd het voorlopig als mogelijkheid in gedachten.

2 gedachten over “Helpt Vicks Vaporub bij Rusteloze Benen?”

  1. Ja klopt,komt door de menthel.het is allemaal maar voor ff.ik heb dure flesjes gekocht 30€ met t zelfde menthel effect.en allemaal niks.er is bekend dat er niks aan te doen is,dus lekker voort sudderen.in januari ga ik naar een neuroloog kijken of die er wat aan kan doen,heb weinig hoop.

    Beantwoorden
  2. Ik heb het toevallig vannacht voor het eerst geprobeerd, omdat ik het begin van “argumentatie” ervaar. Onder de naam “Dampo”. Alleen al het doosje openen was al een “ramp”. Aanvankelijk leek het erop of het kalmeerde, maar na verloop van tijd had het geen effect meer.

    Beantwoorden

Plaats een reactie