Helpt Sesamzaad bij Rusteloze Benen?

Een poosje geleden las ik dat het eten van sesamzaad zou kunnen helpen bij rusteloze benen. Dat vond ik wel een intrigerende uitspraak. De koppeling tussen sesamzaad en RLS had ik zelf nog niet eerder gemaakt.

Ik meen me te herinneren dat ik ook al weleens een lotgenoot heb gehoord over het gebruik van sesamzaadolie. Mijn nieuwsgierigheid brengt me ertoe om nader te onderzoeken hoe dit zit.

In dit blog kijk ik naar wat sesamzaad precies is en wat in dit zaad gunstig zou kunnen zijn bij onrustige benen.

Wat is sesamzaad

Sesam is een plant en komt oorspronkelijk uit Afrika. Sesamzaad is een oliehoudend zaad, dat rijk is aan vitamines en mineralen. Ook zit er relatief veel eiwit in en bevat het zaad veel antioxidanten.

Voor voeding is het geliefd in geroosterde versie. Je kunt het bijvoorbeeld verwerken in brood of om gerechten mee te kruiden. Tahin is een pasta van gemalen sesam. Het zit ook in de oriëntaalse zoeternij halva.

Sesamzaad kan wel tot 50% uit olie bestaan. Er wordt ook sesamolie uit geperst. Sommige buitenlandse keukens gebruiken deze olie om mee te koken. Sesamolie is bovendien goed voor de huid. De sesamplant is kruidachtig en heeft vingerhoedachtige bloemen. Het sesamzaad groeit in kleine peultjes. Als de peultjes rijp zijn, barsten ze vanzelf open.

Rusteloze benen

Het grootste voordeel in verband met rusteloze benen is vermoedelijk het hoge gehalte aan ijzer.

Ik vertelde al eens dat ik tijdens langdurige reizen intensief kennis gemaakt heb met vegetarisch eten. Tijdens een verblijf in een yoga centrum in Australië leerde ik o.a. ook de heerlijke smaak van geroosterd sesamzaad kennen. Het werd daar in allerlei gerechten en lekkernijen verwerkt.

Iemand vertelde me toen al dat er veel ijzer (en calcium) zit in sesamzaad. Die persoon zei dat een theelepel ervan per dag al heilzaam is voor je gezondheid. Dat heb ik altijd onthouden.

Vanuit de acupunctuur wordt sesamzaad overigens om een andere reden aangeraden. De visie daar is dat mensen met RLS ook vaak problemen aan hun lever en nieren ontwikkelen. Sesam is in deze optiek gunstig, versterkend voedsel.

Plaats een reactie