Helpt Relegs bij Rusteloze Benen?

Relegs (onderdelen)

De afgelopen jaren zijn er verschillende ‘oplossingen’ ontwikkeld voor mensen met rusteloze benen. Relegs is er één van. Ik schreef al een blog over een ander product, namelijk de Release417. Misschien heb je het gezien.

Meerdere keren heb ik bij lotgenoten gelezen over hun ervaring met Relegs. Sommige lotgenoten stellen vragen hierover op een lotgenotenforum. Ze zijn benieuwd of Relegs misschien ook bij hen zou kunnen helpen bij RLS.

Dit soort apparaatjes werkt meestal slechts bij een deel van de mensen. Op de website van Relegs lees ik dit ook. Als ik de berichten op deze website mag geloven, helpt Relegs bij ongeveer twee derde van de gebruikers.

Kort geleden kreeg ik een mailtje van Bryan van Relegs. Hij vroeg of ik Relegs wilde uitproberen. Dat wilde ik wel.

Wat is Relegs

Op de website van Relegs probeer ik allereerst een wat duidelijker beeld te krijgen van het product. Relegs blijkt te zijn ontstaan in een samenwerking tussen Casper van Waveren en Erik van der Heide. Casper is arts en heeft zelf RLS. Erik is ruimtevaartingenieur. Relegs is uiteindelijk ontwikkeld in de European Space Agency (ESA) in Noordwijk.

Volgens de instructie breng je Relegs aan de binnenkant van de kuit aan met een elektrodepleister. Ik begrijp dat een andere plek op het been desgewenst ook kan. Dit is een kwestie van uitproberen.

Op het moment dat je klachten ervaart, haal je Relegs tevoorschijn. Bij de meesten is dat ’s avonds of ’s nachts. Sommigen hebben ook overdag last. Je bedient Relegs door erop te tikken, afhankelijk van of je de stimulator aan of uit wil zetten en harder of zachter.

Een elektrodepleister gaat niet eeuwig mee. Deze zul je na verloop van tijd moeten vervangen. De pleisters zijn aan te schaffen via de website. Ze zijn niet goedkoop. Het apparaatje kan onder je kleding als je het overdag gebruikt. Het is handmatig te bedienen.

De Relegs biedt een vorm van symptoombestrijding. De rusteloze benen gaan er niet door over, maar de symptomen kunnen er wel door worden verlicht.

Na ontvangst

Bryan maakt snel werk van de verzending en binnen een paar dagen na het eerste contact heb ik het pakketje in huis. Er is duidelijk aandacht besteed aan de vormgeving van dit product. Relegs is klein en handzaam, evenals de elektrodepleisters.

De afgelopen jaren heb ik al behoorlijk wat dingen voor mijn rusteloze benen geprobeerd. De meeste dingen helpen niet, een beetje of tijdelijk. Ik begin dit traject daarom zonder al te hoge verwachtingen. Iets nieuws proberen is altijd wat gedoe. Je moet er aan wennen. Ik moet er ook altijd enige moed voor verzamelen. Om de test zuiver te houden, test ik verder nooit meer dan één ding tegelijk.

Voordat ik begin met het testen van Relegs, lees ik zorgvuldig de gebruiksaanwijzing en bekijk ik een paar instructiefilmpjes op YouTube. Die zijn vrij duidelijk. Volgens de gebruiksaanwijzing werkt de stimulator een half uur per keer en schakelt dan automatisch uit. De behandeling is desgewenst te verlengen. Ik twijfel of het een goed idee is om met Relegs op mijn been te slapen. Verder lees ik dat de elektrodepleister een jaar te bewaren is in het bijgeleverde, hersluitbare plastic zakje. Als het zakje eenmaal geopend is, gaat de pleister (minimaal) een maand mee. 

De eerste dag

Nu moet ik beslissen op welk been ik de Relegs ga aanbrengen. Dat vind ik best een lastige keuze, omdat ik altijd in beide kuiten klachten heb. Zou het dragen van de Relegs op één been voldoende effect hebben? Nou ja, eerst maar eens kijken of het apparaatje überhaupt iets doet bij mij.

Een andere vraag is waar op de kuit ik de elektrodepleister zal plakken. Ik kies de plek op de kuit die Casper van Waveren laat zien in zijn instructiefilmpjes. Die plek is een beetje aan de zijkant en aan de binnenkant van het onderbeen. Zo kan ik de stimulator gemakkelijk zien en aantikken.

Gelukkig heb ik niet veel beharing op mijn benen. Dat is wel prettig in verband met het plakken (en verwijderen) van de elektrodepleister. Ik heb het kleine kastje inmiddels opgeladen met de bijgeleverde USB-stick.

Relegs op kuit

Nacht 1

Tijdens een extra beroerde nacht neem ik de proef voor het eerst op de som. Ik maak de binnenkant van mijn rechter onderbeen schoon met een nat washandje en droog de plek goed af. Vervolgens maak ik het hersluitbare zakje met de twee elektrodepleisters open en plak er één van op mijn been.

Het witte kastje klik ik eenvoudig met het magneetsysteem aan de twee contactpunten op de pleister vast. Ik tik twee keer op de stimulator en het pulseren begint. Liggend op mijn zij onderga ik het prikkelende, pulserende programma. De stroompjes wisselen in sterkte en karakter. Het apparaatje schakelt zichzelf netjes na een half uur automatisch uit.

Ik kies ervoor om pleister en stimulator dan van mijn been te halen. Dan is mijn been vrij en dat slaapt wat rustiger. Ik doe het ook omdat ik niet weet of ik tijdens het slapen de Relegs kan beschadigen. Het effect voel ik nog een tijd na.

Tijdens de behandeling kan ik zonder klachten blijven liggen. Ook daarna voelt het goed in mijn rechterbeen. In mijn linkerbeen is wel iets over van het onaangename gevoel, maar ik heb echt minder last. Ik ben onder de indruk.

Nacht 2

De tweede nacht haal ik de Relegs al eerder tevoorschijn. Ik heb veel last en liggen is geen pretje. Het pulseren is deze keer minder sterk. Eerst denk ik dat het aan de batterij ligt, maar misschien is het gewoon de lichtste stand die automatisch aangaat als ik niks instel. Ik besluit hier later de handleiding nog eens op na te slaan.

Ik zit (of eigenlijk lig) dit lichtere programmaatje uit en kijk wat er gebeurt. Het voordeel van deze lichtere sterkte is dat ik minder wakker word van de intensiteit. Het sluimert aan en in mijn been. Ik val in slaap. Als ik weer wakker word, merk ik dat het kastje losgeraakt is van de elektrodepleister. Ik haal de hele constructie eraf en berg het netjes op. Daarna vervolg ik mijn nachtrust.

Ik voel mijn rusteloze benen de rest van de nacht nog wel, maar de klachten zijn net als tijdens de eerste testnacht milder. Tegen de ochtend wordt het wel weer wat vervelender, maar al met al is het redelijk te doen. Voor de zekerheid laad ik de batterij ’s ochtends een eindje bij.

Nacht 3

De derde nacht blijkt een nacht te zijn dat niks helpt. Voor veel lotgenoten is dit een herkenbare ervaring. Je kunt bij wijze van spreken op je kop gaan staan, maar de klachten blijven zo’n nacht heftig.

Normaal gesproken heb ik een aardig arsenaal om deze situatie te lijf te gaan. Het zijn manieren die helpen beter met mijn klachten om te gaan. Ik voorkom hiermee verergering door stress. Deze nacht begin ik echter met de Relegs. Dat pakt niet direct goed uit. De stroompjes en pulsaties in mijn been voelen bijna als een trigger. Ik kan er nauwelijks bij blijven liggen.

Na de behandeling voelt het gelukkig wel iets beter. Ik slaap een poosje, maar word helaas weer wakker met flinke RLS. Ik besluit nu de Relegs op het andere been aan te brengen. Dat gaat goed en ik val tijdens de behandeling in slaap.

Hiermee ben ik er echter nog niet. Ik word daarna nog een flink aantal keren wakker, telkens na kleine hazenslaapjes. Mijn benen gaan dan flink tekeer. Ik neem nu mijn toevlucht tot eigen technieken. Die bestaan onder andere uit massage, yoga en een reeks ontspanningsoefeningen. Uiteindelijk gaat ’s ochtends de wekker. Pffff.

Kalibratie van de Relegs

In de nachten erna krijg ik met iets te maken wat ik niet meteen begrijp. De pulsen voelen namelijk ineens heel zwak. Ik denk in eerste instantie dat de batterij het misschien niet goed meer doet. Ik overweeg om Bryan in te seinen, maar mijn (technische) partner Martijn komt na grondige bestudering van de handleiding met de oplossing.

Wat blijkt? Ik heb hoogstwaarschijnlijk een keer ongemerkt drie keer op de Relegs getikt en het apparaatje zo op de zogenaamde kalibratie stand gezet. Bij Relegs met een bepaald serienummer (21 of hoger) is dit een extra functie waarmee je de vier intensiteitsstanden gezamenlijk hoger of lager kunt instellen.

Waarschijnlijk heb ik de Relegs dus per ongeluk op de allerlaagste kalibratie stand ingesteld. Hierdoor was zelfs de hoogste van de vier standen nog steeds heel zwak. Martijn en ik stellen de kalibratie opnieuw in, zodat deze voor mij goed is. Voor de leek is dit allemaal natuurlijk veel te ingewikkeld. Ook ik was hier nooit zelf op gekomen.

Helpt Relegs

Het is mij inmiddels wel duidelijk dat de Relegs echt iets doet. Ik heb dit nog niet eerder in deze mate met een apparaat of hulpmiddel ervaren. Het grote voordeel van Relegs vind ik dat je in bed kunt blijven liggen, terwijl de stimulator zijn werk doet. Dat is een verschil met bijvoorbeeld een trilplaat.

Een nadeel is dat je er voor het aanbrengen van Relegs en het er weer afhalen wel uit moet. Persoonlijk heb ik namelijk liever niet een elektronisch apparaatje op mijn been als ik slaap. Wat ik ook gemerkt heb, is dat de stimulator erg gevoelig is voor schokjes. In bed betekent dit dat je heel stil moet blijven liggen wat niet handig is als je in slaap wilt vallen.

Een ander punt is dat het erop lijkt dat het apparaatje door het minste schokje naar een andere kalibratiestand kan gaan. Ik heb me meerdere keren in bed liggen verbijten, omdat de pulsaties veel te heftig waren. Ook op de laagste stand.

Uitzetten bleek ook regelmatig problematisch. De ene keer ging de Relegs gewoon uit na twee keer erop tikken. De andere keer moest ik het tikken een flink aantal keren herhalen voordat de stimulator uitging. Niet prettig. Het kan zijn dat deze technische haperingen toevallig net bij het apparaatje voorkomen dat ik toegestuurd heb gekregen. Ik hoop het van harte.

De drie nachten die ik hierboven beschrijf, geven aan dat het effect van Relegs bij mij per nacht verschilt. Dat komt ook omdat mijn klachten per nacht kunnen variëren. Ik heb gemerkt dat het veel uitmaakt waar op de kuitspier ik het apparaatje precies aanbreng. De sterkte van de pulsaties is natuurlijk ook een factor. Dit zijn dingen om bij ieder gebruik goed af te stemmen.

De Relegs lijkt mij op zijn minst een mooi apparaatje om achter de hand te houden, mits het technisch goed werkt. Je klachten gaan er niet door over, maar worden hiermee misschien wel wat draaglijker.

4 gedachten over “Helpt Relegs bij Rusteloze Benen?”

 1. Ik zit elke nacht op zo,n 4 keer en soms slaap ik tussen door soms helemaal niet.alle medicijne aal gehad niks helpt.ben bij neuroloog geweerst weer een pilletje en geen steek verder omdat ze niet weten wat t is en geven maar wat.is koud water staan helpt wel maar ook weer voor even.zal de rest van mijn leven hiermee moet en dealen,mijn moeder had het en mijn dochter en ik.mensen begrijpen niet wat je voel.ze zeggen oh ik slaap ook slecht.

  Beantwoorden
 2. Wat ik mis bij het lezen van je ervaring is het kostenplaatje. Is het mogelijk het apparaatje te testen en bij een negatieve uitslag terug te sturen?

  Beantwoorden
  • Voor het kostenplaatje kun je het beste even kijken op de website van Relegs. Ik heb de Relegs op verzoek getest (en mocht het testexemplaar houden). Als ik me goed herinner dan kun je het apparaatje inderdaad uitproberen en als het niet bevalt terugsturen.

 3. Dank je wel voor je verhaal.ik twijfel of het voir mij geschikt is.Heb al jaren last van RLS.tot nu toe hielp methadon op voorschrift van een arts.maar de werking loopt terug.Zit nu op een uitnodiging van de Neuroloog te wachten.Heb nu al twee nachten niet of nauwelijks geslapen.groet Anny

  Beantwoorden

Plaats een reactie