Helpt Masturbatie bij Rusteloze Benen?

Een lotgenoot vertelde een poosje geleden dat hij voor zijn rusteloze benen baat had bij masturbatie. Ik vond dat in eerste instantie, evenals een aantal andere lotgenoten, grappig. Tegelijkertijd realiseerde ik me dat hier best wat in zou kunnen zitten.

Een paar lotgenoten gaven desgevraagd aan dat seks bij hen ook hielp. Kennelijk gebeurt er in je lichaam tijdens seksuele activiteiten iets wat een gunstige werking heeft op je RLS. In elk geval bij sommigen.

Hoewel masturbatie een onderwerp is dat misschien niet zo snel openlijk besproken wordt, lijkt het me de moeite waard om er hier nader naar te kijken. Als je er baat bij zou kunnen hebben dan is het prettig daarvan op de hoogte te zijn.

Wat is masturbatie

Masturbatie is een ander woord voor soloseks of zelfbevrediging. Bij masturberen stimuleer je je eigen geslachtsdeel voor seksuele opwinding en orgasmes. Masturbatie kan met de hand maar ook met een hulpmiddel of seksspeeltje.

Tijdens masturbatie komen er in je lichaam bepaalde stoffen vrij waardoor je je prettiger voelt. Het gaat hier om de neurotransmitters endorfine, serotonine, oxytocine en, jawel, dopamine. Je voelt je na masturbatie meer ontspannen. Masturbatie vermindert stress.

Het lichaam maakt ook opioïden aan. Masturbatie werkt op die manier als een natuurlijke pijnstiller. Andere voordelen zijn o.a. het versterken van je immuunsysteem en het gezond houden van je geslachtsorgaan. Bij vrouwen kan masturbatie helpen om menstruatiepijn te verminderen.

Restless Genital Syndrome

Op zoek naar meer informatie over masturbatie in verband met rusteloze benen kom ik op een website terecht waar geschreven wordt over het Restless Genital Syndrome (RGS). Ik had hier nog niet eerder van gehoord. Dit syndroom komt alleen voor bij vrouwen en uit zich in een tintelend, jeukend, branderig gevoel rond de genitaliën. Vermoed wordt dat er een verband is met RLS.

Masturbatie (en seks) is in dit geval een minder goed idee. Het verergert waarschijnlijk de klachten. Mogelijk heeft de aandoening in sommige gevallen te maken met het afbouwen van antidepressiva op basis van serotonine. RGS komt bovendien relatief vaker voor bij mensen met de ziekte van Parkinson.

In het artikel uit 2014 staat dat nog onderzocht moet worden of medicijnen die bij onrustige benen gebruikt worden ook tegen deze aandoening helpen. Ik weet niet hoe het daar nu mee staat.

Rusteloze benen

Rond 2011 is er een case study gepubliceerd door een onderzoeksteam van een universiteit in Sao Paulo. De case study beschrijft de ervaringen van een man bij wie masturbatie hielp om de klachten van zijn rusteloze benen drastisch te verminderen. De onderzoekers vermoedden dat dit te maken heeft met het vrijkomen van dopamine tijdens masturbatie. Dat klinkt plausibel, maar de case study is maar over één persoon.

Anderzijds heb ik van sommige lotgenoten begrepen dat ze ook voor hun RLS baat bij hebben bij seksuele activiteiten. Persoonlijk denk ik daarom dat masturbatie een goede optie is om in gedachten te houden als mogelijk middel om je klachten te verlichten. Je RLS gaat er waarschijnlijk in de meeste gevallen niet door over. Het helpt echter wel om je beter te ontspannen en dat is hoe dan ook gunstig.

2 gedachten over “Helpt Masturbatie bij Rusteloze Benen?”

  1. Klopt, maar dan begint de ellende. Doordat de ontspanning intreedt, krijg ik meteen een enorme last van mijn benen. Ik heb dit ook als ik melatonine inneem. Iets wat zou moeten helpen om beter in slaap te vallen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie