Helpt een Verzwaringsdeken bij RLS?

Al zeker een maand heb ik een verzwaringsdeken in huis. De grijze tas met inhoud staat in de andere kamer. Er zit inmiddels een klein laagje stof op. De verzwaringsdeken is niet van mij. Ik mag deze een poosje lenen. Ik merk echter dat ik een drempel heb om de deken in gebruik te nemen. Een van de redenen is, dat de verzwaringsdeken eigenlijk te zwaar is voor mij. Degene die me de deken geleend heeft is groter en weegt ook wat meer. Hij vertelde me pas dat verzwaringsdekens kunnen verschillen qua gewicht.

Een andere reden dat ik er nog niet onder geslapen heb, is dat het me niet zo prettig lijkt om extra gewicht op mijn benen te hebben ’s nachts. Mijn benen en voeten worden in bed heel warm wanneer de RLS opspeelt. Ik kan er weinig op of aan verdragen. Zou een verzwaringsdeken kunnen helpen bij rusteloze benen? Bij lotgenoten heb ik verschillende dingen gelezen. Het lijkt erop dat het weer zoiets is dat bij de een werkt en bij de ander helemaal niet.

Ik kan me zo voorstellen dat er een grotere kans op succes is als je te maken hebt met PLMD (Periodic Limb Movement Disorder). Het extra gewicht helpt misschien om de onwillekeurig bewegende ledematen in bedwang te houden.

In dit blog ga ik dieper op het onderwerp in. Ik behandel de volgende vragen:

  1. Wat is een verzwaringsdeken?
  2. Helpt een verzwaringsdeken bij RLS (of bij PLMD)?

Wat is een verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is een deken die zwaarder gemaakt is door deze te vullen met korrels, kraaltjes of balletjes. De vulling kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van plastic, glas of staal. Het komt ook voor dat het vullingsmateriaal zand, rijst, bonen of steentjes is.

Er zijn ook verschillende soorten stof die gebruikt worden voor verzwaringsdekens. Voorbeelden daarvan zijn satijn, fleece, polyester, katoen of flanel. De ene stof voelt warmer of juist koeler aan dan de andere. Mensen kunnen ook vanwege een bepaalde gevoeligheid voor stoffen een voorkeur hebben. Idealiter slaap je rechtstreeks onder de verzwaringsdeken, zonder een laken ertussen. De deken bestaat uit vierkante, gescheiden compartimentjes. Deze compartimenten zijn stuk voor stuk gevuld met materiaal. Op die manier blijft het gewicht evenwichtig verdeeld over de verzwaringsdeken als je eronder slaapt.

Bij het kiezen van een verzwaringsdeken is het belangrijk om op het gewicht van de deken te letten. Iemand met een lager lichaamsgewicht heeft een lichtere deken nodig dan iemand die wat zwaarder is. De vuistregel is dat de verzwaringsdeken ongeveer 10% is van je lichaamsgewicht. Het maakt ook uit of je er alleen onderligt of samen met je partner. In het laatste geval kies je natuurlijk voor een grotere verzwaringsdeken.

Neurotransmitters

Het extra gewicht zorgt voor een vergrote druk op het lichaam. Een Engelse term hiervoor is Deep Touch Pressure (DTP). Die druk bevordert de aanmaak van de neurotransmitter melatonine, waardoor de kwaliteit van je slaap verbetert en je sneller in slaap valt.

Een ander effect van het gebruik van een verzwaringsdeken is dat deze een gevoel van veiligheid geeft. De zwaardere deken zorgt ervoor dat het voelt alsof je een ‘knuffel’ krijgt van de deken. Je voelt je omarmd. Je lichaam maakt stoffen als serotonine aan die ervoor zorgen dat je je gemakkelijker ontspant. Een verzwaringsdeken heeft een kalmerend en rustgevend effect. Dit kan helpen bij angst, depressie, stress, hyperactiviteit en rusteloosheid.

Rusteloze benen

Inmiddels heb ik de verzwaringsdeken toch ook zelf uitgeprobeerd. Ik moest daar enige moed voor verzamelen. Zoals ik hierboven al schreef: het leek me helemaal niet prettig om extra gewicht op mijn warme benen en voeten te hebben.

Nieuwe dingen uitproberen tegen de restless legs doe ik het liefst als de rusteloze benen op zijn ergst zijn. Ik ben dan bijna murw van vermoeidheid en zie minder tegen dit soort dingen op. Nieuwe attributen of nieuwe gewoontes geven vaak gedoe en kosten moeite. Er is bovendien geen garantie dat ze werken. Misschien herken je dit.

Het extra gewicht op mijn benen bleek uiteindelijk best goed te gaan. Dat komt denk ik ook omdat het winter is. Ik vind het sowieso prettig om onder een bepaald gewicht te slapen. In de zomer is dat weleens lastig omdat het daarvoor soms gewoon te warm is. Het gewicht van deze verzwaringsdeken is 10 kilo. Voor mijn lichaamsgewicht zou 7 kilo beter zijn. Ik vond 10 kilo geen bezwaar. Dit zal vast per persoon verschillen. Het belangrijkste lijkt me dat je je er comfortabel bij voelt. Dat is het hele idee van de deken.

Je beweegt je ’s nachts wel minder gemakkelijk in bed doordat het een zware deken is. Ik trek de deken graag hoog op, tenminste tot aan mijn kin. Dat is een heel gesjor. Minder bewegen in bed kan ook een voordeel zijn. Een voorwaarde om hier profijt van te hebben, is dat je slaapt en niet wakker ligt zoals bij mij door de onrustige benen regelmatig het geval is.

Helpt een verzwaringsdeken bij RLS of PLMD

Op websites over verzwaringsdekens lees ik dat een verzwaringsdeken door het gewicht een kalmerende werking op de rusteloze benen heeft. Ik vond de extra druk op mijn benen niet vervelend, maar om nou te zeggen dat ik minder last had… Om erachter te komen of zo’n deken effect op mijn RLS heeft, zou ik de deken echt voor langere tijd moeten uitproberen.

Mijn eerste indruk is dat het gewicht inderdaad ontspannend en rustgevend werkt. Persoonlijk vind ik het wel lastig dat ik minder gemakkelijk de verzwaringsdeken kan herschikken, zodat deze helemaal naar mijn zin ligt. Misschien moet ik nog eens een lichter exemplaar van 7 kilo uitproberen.

Of een verzwaringsdeken helpt bij PLMD kan ik persoonlijk niet beoordelen. Ik heb geen PLMD. Bij lotgenoten met deze aanverwante aandoening heb ik echter positieve berichten gelezen over de verzwaringsdeken. Het lijkt me daarom het proberen waard.

2 gedachten over “Helpt een Verzwaringsdeken bij RLS?”

  1. Mijn ervaring met de verzwaringsdeken is niet positief. Ik heb er een uur onder gelegen
    en toen was het klaar. Ik vond het heel benauwend en na een aantal keren draaien heb ik de deken verwijderd en de volgende dag ingepakt en teruggestuurd.
    Misschien had ik het langer moeten uitproberen maar het gevoel was niet goed. Ik wil de ruimte hebben om te draaien en dat lukte niet onder de deken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie