Helpt Ashwagandha bij RLS?

Kort geleden was mijn broer bij mij op bezoek. Tijdens het bijpraten hadden we het uiteraard ook even over slecht slapen en rusteloze benen. Hij vertelde toen dat hij veel baat had bij ashwagandha. Mijn broer heeft ’s nachts niet zozeer last van rusteloze benen, maar wel van warme voeten. In het verleden ging hij nog weleens een tijd met blote voeten beneden zitten tot ze weer wat afgekoeld waren. Sinds hij capsules ashwagandha neemt, hoeft dit niet meer.

Zelf heb ik ’s avonds en ’s nachts ook last van hitte in mijn benen en voeten. Dit is een trigger voor mijn RLS. Ashwagandha is daarom misschien ook wat voor mij. Hoog tijd om hier meer over te weten te komen.

Wat is ashwagandha

Ashwagandha heeft een prominente plaats in de Ayurveda. De ayurvedische geneeskunde gebruikt al duizenden jaren de wortels en bladeren van deze plant voor allerlei geneeskrachtige toepassingen. De Latijnse naam is Withania Somnifera. In het Nederlands wordt dat winterkers. Het woord ashwagandha komt uit het Sanskriet en betekent paardengeur. Het is ook wel bekend als Indiase ginseng.

Ashwagandha heeft een rustgevend effect. Het kruid helpt tegen stress, angst, depressie en slaapproblemen. Het versterkt het immuunsysteem en gaat ontsteking tegen. Verder kan het kruid gunstig werken op je spieren en verhoogt het mogelijk je energieniveau. Het is waarschijnlijk ook goed voor de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Bovendien reguleert het je hormoonhuishouding. Dit is onder andere gunstig voor vrouwen met PMS en tijdens de overgang.

Als je ashwagandha wilt gaan slikken, is het aan te raden eerst te overleggen met je arts. Dit kruid kan namelijk de werking van bepaalde medicijnen versterken. Voorbeelden hiervan zijn antidepressiva, slaapmiddelen en medicijnen tegen diabetes. In bepaalde gezondheidssituaties is het bovendien beter terughoudend te zijn in het gebruik van het middel. Dit geldt bijvoorbeeld voor ziektes aan de lever of schildklier en bij zwangerschap. Raadpleeg in geval van twijfel dus je arts voordat je eraan begint.

Rusteloze benen

Op een website die ik voor dit blog bekijk, zie ik staan dat ashwagandha een verstoorde werking van neurotransmitters als dopamine en serotonine voorkomt. In verband met rusteloze benen vind ik dat natuurlijk een interessant gegeven!

Ik kan me zo voorstellen dat hier meer onderzoek naar moet worden gedaan. Als dit kruid echter gunstig werkt op je dopaminehuishouding dan zou het een goed supplement kunnen zijn voor RLS.

Ergens anders lees ik dat ashwagandha mogelijk helpt bij de ziekte van Parkinson. Het voorkomt schade aan zenuwcellen die dopamine aanmaken. Bovendien verhoogt het dopaminewaarden in bepaalde delen van de hersenen.

Twee potjes ashwagandha

Nieuwsgierig als ik ben naar het effect van dit kruid, koop ik twee potjes met capsules. Ik koop er meteen twee omdat ik begrepen heb dat het zeker wel een maand kan duren voordat je er iets van merkt. Mijn broer vertelt me dat hij altijd later op de dag of kort voor het slapen een capsule inneemt. Dat lijkt me voor mij ook een goed idee.

De dosering is nog wel een punt van aandacht. Met hoeveel zal ik beginnen? In wat ik lees, zie ik dat tussen de 250 en 600 milligram gebruikelijk en veilig is. Ik kies daarom voorlopig voor een capsule van 300 milligram per dag. Dan kan ik later wel kijken of ik een hogere dosering wil proberen.

Ashwagandha bij rusteloze benen

Welk supplement kiezen

Ik lees overigens dat het ene ashwagandha supplement het andere niet is. Het maakt uit welk deel van de plant je hiervoor gebruikt. Een ashwagandha extract uit de wortel lijkt over het algemeen de beste optie te zijn. De werkzame stoffen voor het rustgevende effect zijn voornamelijk withanolides.

Het extract met de patentnaam KSM-66 heeft de hoogste concentratie withanolides uit de wortel. Naar KSM-66 is het meeste onderzoek gedaan. Een andere bekende en gepatenteerde naam is Sensoril. Dit extract is onttrokken uit zowel de wortel als de bladeren van ashwagandha.

In de onderzoeken waar ik over lees is de dosering die meestal aan proefpersonen gegeven wordt 300 of 600 milligram. Het gaat hier om volwassen proefpersonen. Ik ben wel benieuwd bij welke hoeveelheid het kruid een duidelijke werking heeft en hoe lang het duurt voordat het werkt. Mijn vermoeden is dat dit heel persoonlijk is. Ik ga het uittesten.

12 gedachten over “Helpt Ashwagandha bij RLS?”

 1. Dag…,

  Ik heb RLS en nog een aandoening die slapeloosheid veroorzaakt.

  Ik ben geen arts of deskundig in aanverwante zaken.
  Medicijnen slik ik niet voor RLS en wil ik niet. Sinds enige tijd slik in de avond 300mg aswagandha. Dat heeft volgens mij een prettige uitwerking.

  Om in slap te komen slik dagelijks een half uur voor het naar bed een bional nachtrust pil. Hierop slaap ik redelijk. De bional kun je kopen bij de drogist. Ik doe dat inmiddels al wel 10 jaar. Andere slaapmedicatie wil ik niet vanwege het verslavende effect.

  Wat ik dus aandraag zijn natuurlijke producten en niet verslavend. Ga je het proberen dan ben ik benieuwd naar het effect bij jou?

  Groet, Bas

  Beantwoorden
  • Leuk dat je ernaar vraagt, Kim 🙂 Ik slik nog steeds elke dag een capsule met ashwagandha. Mijn indruk is dat ik er sneller en gemakkelijker mee in slaap val. Overdag voel ik me wel vaak slaperig, misschien slaperiger dan voorheen. Of dit een bijwerking is van de ashwagandha weet ik niet, maar ik sluit het niet uit. Al met al lijkt het effect me positief, dus ik blijf het supplement voorlopig slikken.

  • Fijn! Dat is in ieder geval een lichtpuntje!
   Door jouw artikel besefte ik me dat sinds ik ermee ben gestopt de rls symptomen erger te zijn. Dit omdat ik ergens las dat ashwaganda de afgifte van oestrogeen blokkeert. En aangezien ik in de menopauze zit en heftige klachten daardoor ervaarde ben ik er mee gestopt.
   Ik krijg nu bio-identieke hormonen die de overgangsklachten al voor 80% hebben verholpen.
   Het slechte slapen en de rls is nog steeds een probleem.

  • Volgens mij is hier nog niet zoveel over bekend, Ariadne. Daar zou onderzoek naar moeten worden gedaan misschien. De onderzoeksgroep zou dan voor langere tijd moeten worden gevolgd om hier een uitspraak over te kunnen doen.

  • Dank je wel voor je vraag, Marjan 🙂 Inmiddels slik ik de Ashwagandha zo’n 1,5 maand. Ik neem een capsule van 300 mg. De kwaliteit van mijn slaap is veranderd. Ik slaap dieper. Als ik wakker word, heb ik nog steeds wel rusteloze benen. Voor mij voelt het voorlopig echt als een verbetering.
   Met Mucuna Pruriens heb ik nog geen ervaring.

Plaats een reactie