Heeft het Weer Invloed op RLS?

De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat het voor mijn rusteloze benen wel degelijk uitmaakt wat voor weer het is. Hoewel ik geen groot liefhebber ben van de winter, lijkt kou gunstig te zijn voor mijn klachten. Het is dan ’s nachts gemakkelijker om mijn benen koel te houden. Daardoor slaap ik beter.

Voor andere aandoeningen is kou vaak juist niet zo gunstig. Ik heb bijvoorbeeld ook te maken met artrose. Juist tijdens de wintermaanden heb ik hier veel last van. Mensen met fibromyalgie of met andere vormen van reuma zullen dit herkennen.

In dit blog ga ik nader in op de link tussen het weer en onrustige benen. Ik leg de nadruk op het weer in de winter en de zomer. De verschillen zijn dan het duidelijkst. Tot slot kijk ik of er een verband is tussen RLS en regenachtig, vochtig weer. 

Zomerse temperaturen

Warm weer maakt slapen met rusteloze benen voor mij vaak extra lastig. Ik ervaar sowieso al veel hitte in mijn benen en voeten. Als daar nog warmte van buiten bijkomt, is dat heel onplezierig.

Ik schreef al eerder in andere blogs dat ik rusteloze benen weleens vergelijk met een ontstekingsreactie. Het is alsof er een brandhaard, een soort ontsteking in mijn benen ontstaat als ik in bed lig.

Het enige wat ik lijk te kunnen doen, is proberen de boel zo koel mogelijk te houden. Ik slaap onder maximaal een laken en steek mijn voeten buiten boord. Een paar keer per nacht leg ik bovendien een koelmat in mijn bed.

Als dit allemaal niet voldoende helpt, ga ik er een poosje uit. De combinatie van uit bed zijn en ietsje verkoeling op mijn huid door de nachttemperatuur zorgt er meestal wel voor dat ik daarna weer een poosje kan slapen.

Winters weer

Aan het begin van dit blog zei ik al dat ik niet per se een groot fan ben van het weer in de winter. Winterse temperaturen blijken het me echter ’s nachts wel makkelijker te maken om te slapen met mijn RLS. Ik lig dan zogezegd minder te broeien in bed. Desondanks gebruik ik ook met winters weer regelmatig de koelmat.

Vroeger had ik het altijd koud in de winter. Ik droeg sokken in bed en zette een uurtje voor het slapen de verwarmingsdeken aan. Dat doe ik al jaren niet meer en ik slaap alleen onder een licht dekbed. Het is nog maar zelden dat ik daar bij heel koud weer een extra deken op leg.

Wat bij mij trouwens ook helpt, is een paar uur voor ik ga slapen mijn lange broek uit te doen. Zo koelen mijn benen voor het slapen alvast een beetje af.

Regenachtig en vochtig weer

Bij andere aandoeningen is regenachtig of vochtig weer van invloed op iemands klachten. Ik noemde aan het begin van dit blog al artrose, fibromyalgie en andere vormen van reuma. Vocht in de lucht kan klachten echt verergeren.

Zelf heb ik bij mijn RLS niet speciaal gemerkt dat dit het geval is. Misschien zijn er lotgenoten die wel verschil merken. Als je een combinatie hebt van rusteloze benen en een andere aandoening heb je hier misschien wel mee te maken.

Verschillende aandoeningen tegelijk kunnen elkaar wat dat betreft ook in de weg zitten. Voor de ene ziekte is kou prettig, voor de andere is warm weer juist een voordeel. Lastig.

1 gedachte over “Heeft het Weer Invloed op RLS?”

  1. Ik heb vooral zomers veel last in bed van rusteloze benen. Wat mij helpt is voor het slapen goed onderbenen en voeten masseren. Daarna onderbenen en voeten goed koud maken met een ijscompres.

    Beantwoorden

Plaats een reactie