Gaat ADHD vaak samen met RLS?

In mijn blog over kinderen schreef ik dat rusteloze benen nog weleens verward worden met ADHD. In vroeger tijden schaarde men deze kinderen onder de categorie ‘druk’.

Pas las ik dat volwassenen die als kind de diagnose ADHD kregen ook op latere leeftijd vaak last bleven houden van onrustige benen. Zou er een verband zijn tussen de aandoening ADHD en het restless legs syndrome?

In dit blog ga ik nader op dit onderwerp in. Eerst behandel ik de ins en outs van ADHD. Daarna leg ik de link met rusteloze benen.

Wat is ADHD

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In goed Nederlands betekent dit een aandoening waarin een tekort aan aandacht en hyperactiviteit een belangrijke rol spelen. De hersenen van iemand met ADHD reageren sneller op prikkels en impulsen. In deze tijd worden veel kinderen gediagnosticeerd met ADHD (of ADD). Het is de vraag of kinderen in dit tijdsgewricht drukker zijn dan in andere tijden. Is er echt iets mis met hen?

Je kunt tenminste drie vormen onderscheiden. Bij de eerste is iemand vooral snel en vaak afgeleid. Bij de tweede vorm is iemand vooral druk en gedraagt zich impulsief. De derde is een combinatie van de eerste twee. De derde variant komt het meest voor. ADHD komt bovendien vaak in families voor. Omgevingsfactoren lijken echter ook een belangrijke rol te spelen.

Rust, reinheid en regelmaat zijn voor iedereen belangrijk. Voor mensen met ADHD zijn ze extra belangrijk, omdat ze in alle geestelijke chaos en onrust helpen meer structuur aan te brengen in de dag. Er zijn medicijnen tegen de symptomen van deze aandoening. Een bekend voorbeeld daarvan is Ritalin. Dit medicijn zorgt er echter niet voor dat de aandoening overgaat.

Ex-collega

Een paar jaar geleden vertrouwde een collega van in de vijftig mij toe dat zij de diagnose ADHD had gekregen. Al jaren vroeg zij zich af wat het toch was wat haar vanaf haar jeugd altijd zo onrustig en ongefocust had gemaakt. Het was voor haar een opluchting nu eindelijk te weten waar dit vandaan kwam en dat er meer mensen waren zoals zij.

Ik kende deze collega al een tijdje. In de jaren die ik met haar samenwerkte, was het opvallend dat zij soms gewoon vergat dat ze naar haar werk moest komen. Verder kwam ze vaak te laat. Of ze ging naar de verkeerde locatie.

Voor mij en voor andere collega’s was dit irritant. We waardeerden haar zeer als mens en collega. We konden er echter niet op vertrouwen dat ze haar afspraken nakwam. Achteraf gezien wilde ze het waarschijnlijk wel goed doen, maar werkten haar hersenen niet mee.

ADHD bij volwassenen

Veel volwassenen die als kind al ADHD hadden, blijven als volwassene klachten houden. Tussen de 1 en 2,5% van de Nederlandse bevolking heeft te maken met ADHD (of ADD). Pas de laatste 20 jaar is ADHD bij volwassenen een erkende diagnose.

Volwassenen met ADHD hebben vaak minder last van hyperactiviteit dan kinderen. Bij volwassenen komt de aandoening eerder tot uitdrukking in het moeite hebben met concentreren en in het houden van overzicht. Als er geen sprake is van hyperactief gedrag of overbeweeglijkheid dan kun je de aandoening bij die persoon misschien beter ADD noemen. Dit staat voor Attention Deficit Disorder.

Bij vrouwen uit ADHD zich anders dan bij mannen. Vrouwen zijn communicatief vaardiger. Het gevolg hiervan is dat bij vrouwen deze aandoening in veel gevallen pas heel laat of helemaal niet gediagnosticeerd wordt.

Zowel volwassenen als kinderen zijn gebaat bij het aanbrengen van structuur in hun dag. Ook is het belangrijk om dingen te doen die helpen om je te ontspannen en die helpen om te gaan met stress.

Rusteloze benen

Aan het begin van dit blog schreef ik al dat kinderen die symptomen hebben van rusteloze benen nog weleens onterecht de diagnose ADHD krijgen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat die kinderen zowel ADHD als RLS hebben.

Bij volwassenen schijnt die combinatie ook vaker voor te komen. Er zou een link kunnen zijn tussen beide aandoeningen. De klachten zouden ook voort kunnen komen uit de medicatie die bij ADHD geslikt wordt.

Ik las in een onderzoek dat hoe ernstiger de ADHD bij iemand is, hoe groter de kans op slaapproblemen. Je moet dan denken als slaapstoornissen als slaapapneu, moeite met inslapen en jawel, rusteloze benen.

Het klinkt voor mij trouwens aannemelijker dat deze ‘drukke’ kinderen eerder PLMD (Periodic Limb Movement Disorder) hebben dan RLS als ze verkeerd gediagnosticeerd worden. RLS en PLMD worden regelmatig op één hoop gegooid. Het zijn toch echt twee verschillende aandoeningen.

Plaats een reactie