Gaan Artrose en RLS Vaak Samen?

Bij mij gaan artrose en RLS al heel wat jaartjes samen. Ik weet eigenlijk niet of er veel andere mensen zijn bij wie dit ook het geval is.

Reuma en rusteloze benen komen wel vaker tegelijkertijd bij iemand voor. Dat heb ik meerdere keren gelezen. Artrose is ook een vorm van reuma, maar ik geloof dat vooral reumatische artritis wordt bedoeld.

Als je het over artrose of een andere vorm van reuma hebt dan heb je het ook over ontsteking. Daar schreef ik al eens een uitgebreid blog over. De website die ik in dat blog besprak, gaat uit van een oorzakelijk verband tussen ontsteking en rusteloze benen.

In dit blog neem ik artrose verder onder de loep. Ik bespreek wat artrose is en wat het voor mij betekent. Natuurlijk leg ik de link met rusteloze benen.

Wat is artrose

Artrose is een chronische, reumatische aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen verslechtert. De aandoening kan voorkomen in één maar ook in meerdere gewrichten. Door artrose wordt het bot rondom het kraakbeen aangetast. Vaak verzwakken de spieren rondom het gewricht. Pezen raken geïrriteerd. Symptomen zijn ontsteking, pijn, stijfheid en moeite met bewegen. Bij ontsteking ontstaat hitte en roodheid.

Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma. In Nederland hebben 1,5 miljoen mensen ermee te maken. Niet alleen ouderen hebben er last van. Het komt ook bij jonge mensen voor. Vrouwen hebben vaker artrose dan mannen. Artrose komt veel voor in heup, knie en vingers. Vrouwen krijgen vaak last van artrose in de handen tijdens de overgang. Het is gunstig om te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Maatregelen om stress te verminderen helpen ook.

Artrose bij mij

Bij mij begonnen de klachten ongeveer toen ik veertig werd. Zodra het buiten rond het vriespunt was, krijg ik rode plekjes op mijn vingers. Vaak worden hele stukken vinger dik en rood. De gewrichtjes doen pijn en ik kan mijn handen niet zo goed meer gebruiken. Je merkt op zo’n moment hoeveel je je handen gebruikt. Je hebt ze bijna overal bij nodig.

Toen ik naar de huisarts ging, was de diagnose snel gesteld. Volgens haar had ik artrose. Ik protesteerde dat ik daar toch nog wel heel jong voor was. Zij zei echter dat het vaker voorkwam en zeker niet zo ongewoon als ik dacht.

Sindsdien speelt de artrose elke winter bij mij op. Eigenlijk begint het meestal halverwege de herfst en gaat door tot een eindje in de lente. Het hevigst is het echter bij temperaturen net wat boven of onder nul.

Zelfzorg bij artrose

Ik heb het altijd jammer gevonden dat de huisarts me weer met mijn klachten naar huis heeft gestuurd. Wat praktische adviezen voor hoe ik er mee om zou kunnen gaan, had ik erg op prijs gesteld. Op eigen kracht heb ik inmiddels wel wat dingen op internet gevonden die ik kan doen. Ik neem bijvoorbeeld dagelijks een flinke hoeveelheid kurkuma door mijn eten. Kurkuma is een natuurlijke ontstekingsremmer.

Verder heb ik in periodes waarin ik extra last had meer aandacht besteed aan rust en ontspanning. Ik zorg verder elke dag voor voldoende beweging. In mijn geval bestaat deze uit hardlopen en yoga. Mijn handen ontzie ik zo veel mogelijk.

Rusteloze benen

Binnen twee jaar na mijn doktersbezoek voor artrose begonnen mijn rusteloze benen steeds meer de kop op te steken. Nu had ik te maken met een tweede chronische aandoening. Mijn onrustige benen bleken ook nog eens een progressieve aandoening te zijn. In de loop van de tijd zijn mijn symptomen verergert.

Er is al weleens onderzoek gedaan naar welk percentage van de mensen met artrose ook last heeft van onrustige benen. De Canadese onderzoeker kwam uit op ongeveer een kwart van de onderzochten. Een verklaring voor het mogelijke verband tussen beide aandoeningen is er nog niet. Dat is iets om nader te onderzoeken.

2 gedachten over “Gaan Artrose en RLS Vaak Samen?”

Plaats een reactie