What Are Restless Legs?

Restless legs give you an uncontrollable urge to move your legs. The feeling occurs when you are at rest. This mostly happens at night when you are sleeping, so when you lie down. You may also suffer from restless legs when you sit. Symptoms are reduced by moderate movement.

The unpleasant sensation of restless legs is most often felt in the calves. There can be a tingling, prickly, itching or a burning feeling or a painful stiffness in the deeper muscles. Some people experience it in their arms or in parts of the torso.

Restless legs is more common among the elderly and more prevalent in women than in men. Furthermore, it occurs in women during pregnancy. Family members often also have symptoms and in that case it is a hereditary disorder. Approximately 5 to 10 % of the population has to deal with restless legs.

This all may lead to severe insomnia which could be quite disruptive for daily life.

The condition is called restless legs syndrome (RLS). It is also known by the name Willis-Ekbom Disease (WED). Doctor Thomas Willis was the first to describe its symptoms in 1672.

Up to now there is no cure for this disease.

Causes

Presumably, restless legs syndrome is a neurological illness. It has to do with an imbalance in the production of dopamine. In this case the condition is referred to as primary RLS.

Restless legs syndrome can also be the result of another chronic disease, like for example diabetes, kidney diseases, thyroid diseases, Parkinson, varicose veins or arthritis. In that case it is called secondary RLS.

Symptoms may worsen by:

Effects

Restless legs can have unpleasant consequences for daily life. Not sleeping well leads to fatigue, which may be the cause of a bad temper and having a short fuse to people around you. In more severe case it could become difficult to keep your life on track, at home or at work. You have trouble concentrating and little energy to get things done. Stress, depression or even burn out lie in wait. Maybe you also start to find it increasingly hard to participate in social activities.

Sleep deprivation is detrimental for several physical processes. During sleep you recover from daily activities. A chronic lack of sleep possibly leads to disruption of for example your digestive system. Your resistance may become lower, so you will easier develop the flu or something else. It also impedes your capacity to heal in such cases. You may enter a vicious circle.

Fortunately, not everyone suffers in the same degree from restless legs. Worst case scenario it can be necessary though to break the downward spiral by means of medication.

29 thoughts on “What Are Restless Legs?”

 1. Dag …,

  Rusteloze benen is geen fijne kwaal. Het bezorgt mij, 69 jaar, slapeloze nachten. Meestal slaap ik net genoeg om niet om te vallen. Nu was ik voor die tijd ook al een slechte slaper.

  Maar RLS is niet mijn enige kwaal. Er zijn mensen die gezond ouder worden. Maar de kans is redelijk aanwezig dat ouderdomskwalen je niet bespaard blijven. Ik hoop dat niet zo net als ik in de prijzen valt. 3x CVA, incontinent, oogafwijking, slapeloosheid. Ondanks moet ik toch proberen dagelijks plezierige dingen te doen.

  met vriendelijk groet,

  Reply
 2. Hallo ik heb al heeeeel lang onrustige benen zo erg dat ik niet nast iemand kan slapen dat ik zo onrustig ben als ik er snachts water word dan ga ik er uit want van slapen komt niet meer dan ben je op de duur zo zoe dat je er aan onderdoor gaat ik zag ik op internet de kliniek Valeokleniek
  In Barnaveld geweest
  Ik hoorde daar dat ik staaltableten
  Moet gaan slikken en af bouwen
  Van de pramipexol die al heel lang slik elke maand weer mag nu per dag 4 stuks maar door de vermoeidheid het ik er ‘s morgens
  Al rond 22 uur al last van dat zei de arts dat het erger wordt
  Ik ben nu ongeveer 3 weken verder nu drink ik al twee wekken geen koffie en geen thee
  Probeer zo lang het kan de middag niet te nemen dan .aar keer door de tuin trap op en af s middags mag ik dan 2 talbetje van zelf en s avond nog om te gaan slapen
  Gisteravond ging om ongeveer 9 uur na bed ben 2 keer uit geweest
  En ja ik heb ongeveer 8 uur geslapen jeeerrsssssd de laatse 4 jaar ik heb heel veel gehanteerd
  In nacht uren ik hoop dat het zo aanhoud maar elke avond denk
  Als als ik hoop daar zo als je maar kunt slapen ik 76 jaar ik heb al heeeel lang last van mijn moeder zat s nacht de krant te lezen mijn broer heeft het ookmijm dochter
  Lieve mensen hoop voor iedereen
  Dat er toch nog een hoed werkende medicijnen komen
  Dat het beter word

  Reply
 3. Al heel lang last vanRLS. Eerst met tussenpauzes, maar sinds een half jaar dagelijks.
  Eerst hielp het nog om mijn benen in te smeren met spiergel van Lucovital.
  Ook niet meer. Na van alles geprobeerd te hebben nu toch aan de medicijnen. Ik slik een halve Pramipexol. Volgens voorschrift 1 hele per dag. Maar het zijn geen smarties, dus zo laag mogelijk.
  Maar een paar weken geleden ben ik naar een osteopaat gegaan. Hij vertelde mij dat hij mij misschien kon helpen. Na onderzoek bleek mijn onderrug vast te zitten. Dat zou een blokkade kunnen zijn. En eerlijk, na 2 behandelingen gaat het prima. Bijna geen last meer. Weet niet wat mij overkomt.
  Moet volgende week weer terugkomen voor 3de keer. Hij vertelde bij de intake, dat hij het 3x zou proberen. Slik nog wel de halve Pramipexol.
  Dus benieuwd naar volgende week.
  Dit is een persoonlijke ervaring. Ben mij er van bewust dat niet iedereen geholpen kan worden.

  Reply
 4. Hier ook al jaren RLS, door de huisarts naar Mensendieck therapie gestuurd, slaapkliniek, psycholoog etc voordat ik eindelijk naar de neuroloog mocht. Deze oudere man herkende en erkende gelukkig RLS en ik kreeg toen Ropinirol voor geschreven en nu, 7 jaar later, slik ik deze nog steeds en werkt echt top! Sindsdien nauwelijks nog last gehad.
  Als ik overdag een tukkie wil doen (sporadisch) neem ik een half uurtje van te voren een half pilletje en voor het slapen gaan een hele (1 milligram).

  Reply
  • In hoop leven de Laatste maanden vele zware pijnen die uren duren slecht sedert 2 weken met neupro weer afwachten

 5. Lieve mensen ik heb de reacties van jullie allemaal gelezen en met elk reactie om mijn leven draaglijk te maken juig ik van harte toe .ik wens jullie met heel mijn hart veel sterkte
  Gr Ruud

  Reply
 6. Ik heb misschien een paar tips voor jullie om uit te proberen. Zelf heb ik al jaren last van rusteloze voeten en dan vnl aan de bovenkant van mijn voet en enkels. Via de apotheek ben ik aan Inhibin gekomen. Helaas is dit sinds kort alleen op recept verkrijgbaar. Dat hielp direct.
  Nu werkt het niet meer optimaal bij mij. Ben dus verder gaan zoeken en kwam via via bij Amish-origins. Zij hebben een Aloë Vera crème en voor mij werkt dit echt super. Ik smeer iedere avond en heb geen last meer. Dus ga het uitproberen zou ik zeggen. Gr. Ilse

  Reply
 7. Dank voor je reactie, Martin. Spasmen zijn niet zozeer een kenmerk van rusteloze benen. Heb je al eens een slaaponderzoek laten doen? Misschien heb je te maken met PLMD (Periodic Limb Movement Disorder). En ja, je kunt ook klachten krijgen in de romp (of in de armen) bij RLS.

  Reply
  • Silvia ik heb op 7 november een afspraak bij de neuroloog in het ziekenhuis in Lelystad, maar ik zag via goegel
   https://valeokliniek.nl/ wat vindt jij hiervan . Ik heb de site van hun gelezen en het komt vertrouwd over. Mijn advies van aan jou ,of de neuroloog v.h ziekenhuis of de kliniek. En heb jij weleens dit geprobeerd

   Gr Ruud

  • Beste Ruud, dank voor je vraag. Ik heb zelf geen ervaring met deze kliniek. Misschien weet je neuroloog er meer over of kent hij mensen die hier ervaring mee hebben. Succes begin november!

  • Hallo Martin, ik heb juist hetzelfde ! Ook bij mij als ik lig, is het onhoudbaar. Oorzaak zou kunnen zijn : ik heb artrose in de onderste werveltjes van de rug en vannacht dus hels ! Alsmaar op linkerzij, rechterzij, opstaan wat stappen, oefeningen voor bilspieren, maar ondanks de pilletjes bleef het van ong 22 u ( gaan slapen ) tot 01.30 uur !
   Ken je nog mensen ? Nog reacties gekregen ?

 8. voor mij betekent het een onrustig leven dag en nacht.
  Benen die constant bewegen zelfs in mijn slaap als ik al n keer slaap begin ik nu last ervan te krijgen…schoppen trappen hoort er nu ook bij.
  Ik leer er mee leven

  Reply
 9. Ja, ik begrijp wat je bedoelt. Het zou voor andere mensen misschien beter zijn als de naam van de aandoening wat ernstiger zou klinken. Rusteloze benen is namelijk natuurlijk echt een hele nare ziekte, die grote gevolgen heeft.

  Reply
  • Bedankt voor je interessante vraag, Pieternella! Natuurlijk ben ik geen arts, maar wat ik erover weet, is dat rusteloze benen en neuropathie niet hetzelfde zijn. Ze kunnen wel samen voorkomen bij een en dezelfde persoon. Een verschil tussen deze twee aandoeningen is dat bij neuropathie de pijn of de overlast meestal constant aanwezig is en niet zoals bij rusteloze benen gebonden is aan het liggen of zitten van de persoon in kwestie. Een ander verschil is dat beweging bij neuropathie vaak de klachten niet vermindert en mogelijk zelfs verergert. Bij rusteloze benen is (gematigde) beweging juist gunstig.

 10. Mijn compliment voor je overzichtelijke, heldere tekst.
  Wat kun je doen of gebruiken om je leven met rusteloze benen dragelijk te maken?

  Reply
  • Dank voor je reactie Carola 🙂 Voor mij zijn er een aantal dingen die helpen om de symptomen iets te verzachten. Om te beginnen neem ik magnesium citraat en extra ijzer. Verder doe ik een aantal rek- en ontspanningsoefeningen voor het slapen. Als ik er ‘s nachts uit moet omdat het niet meer te harden is (en dat is elke nacht een aantal keren), doe ik opnieuw een aantal rekoefeningen. Dat helpt de ene keer beter dan de andere. In bed masseer ik meestal ook nog de onderbenen, vanaf de knieholte tot en met de hiel. Sommige nachten zijn helaas zo beroerd dat ik er meerdere keren voor lange tijd (minimaal een half uur) uit moet. Het afkoelen van mijn benen (en mijn bed) helpt om een of andere reden. Ik kan daarna als het een beetje meezit weer een poosje slapen…

Leave a Comment