Dry Needling bij Rusteloze Benen

Van verschillende lotgenoten weet ik dat ze voor hun rusteloze benen baat hebben bij dry needling. Een dry needling behandeling valt onder fysiotherapie. Het schijnt voor sommigen vrij pijnlijk te zijn, maar heeft kennelijk ook regelmatig een gunstig resultaat.

Toen ik voor het eerst hierover hoorde, dacht ik in eerste instantie aan acupunctuur. De lotgenoten vertelden me echter dat de behandeling bij hen toch echt plaats vond bij de fysiotherapeut.

In dit blog ga ik nader in op dry needling. Ik beschrijf wat het is en leg de link met rusteloze benen.

Wat is dry needling

Bij dry needling wordt er met een naald in de verdikking van een spier geprikt. Zo’n verdikking ontstaat door een te hoge spierspanning. Een andere naam voor deze pijnlijke, verharde plekken is triggerpoints.

Dry needling is een onderdeel van fysiotherapie of manuele therapie. De therapeuten zijn hiervoor speciaal geschoold. Het is niet een behandeling op zichzelf, maar maakt deel uit van een totaalbehanding.

Het idee van de therapie is dat de zenuw in een bepaalde spier niet goed functioneert. De spier wordt op termijn overmatig sensitief en gaat verharden. Deze verhardingen zijn pijnlijk. Als het proces van spierverharding niet wordt doorbroken, ontstaat chronische pijn.

Tijdens de behandeling gebruikt de therapeut dunne acupunctuurnaalden. Er wordt meestal maar één naald gebruikt. Hiermee prikkelt de therapeut kort de spier. Na het aanprikken verkrampt de spier in eerste instantie. Daarna treedt, als het goed is, een zekere ontspanning in. Vaak is de vermindering van spierspanning meteen voelbaar. Soms duurt het iets langer.

Dry needling is geen acupunctuur, omdat het niet werkt vanuit een achterliggend energetisch idee. De behandeling maakt dan ook geen gebruik van meridianen om de aanprikpunten te bepalen. In Nederland is dry needling sinds 2007 opgenomen in het beroepsprofiel van de fysiotherapeut.

Rusteloze benen

Nu ik wat meer weet over dit onderwerp, ben ik best nieuwsgierig geworden of dit ook voor mij zou kunnen werken. Ik ervaar ’s nachts zeer gespannen kuitspieren. Het masseren ervan is behoorlijk pijnlijk. Na massage merk ik echter vaak  een vermindering van spierspanning en heb ik minder last van mijn rusteloze benen.

Als ik na een poosje slapen opnieuw wakker wordt, is de spanning en de verharding in mijn kuitspieren meestal helaas weer helemaal terug. Het effect van dry needling lijkt als ik het goed begrijp sterk op dat van masseren. Ik vraag me af hoe lang je er profijt van hebt.

In een van de artikelen die ik over het onderwerp las, zag ik dat de Vereniging tegen Kwakzalverij geen bewijs ziet dat dry needling beter helpt dan massage of het warmhouden van de spieren. Ik kan hier niet met zekerheid iets over zeggen, omdat ik zelf nooit een behandeling heb ondergaan. Wel weet ik van een aantal lotgenoten dat ze er baat bij hebben gehad.

2 gedachten over “Dry Needling bij Rusteloze Benen”

  1. Hi Scott,
    Dry needling means that no fluid is injected. The needles stay in the muscle for a short time. No tapping involved.

    Beantwoorden
  2. Hello Sylvia.
    This is very interesting. The English translation says “dry needling.” Is there a “wet” needling? And, second question: are the needles left in as long as acupuncture needles or is it a matter of sticking the area repeatedly with a tapping-like movement? Thank you.

    Beantwoorden

Plaats een reactie