Diabetes bij Rusteloze Benen

Diabetes is een van de ziektes die nog weleens gepaard gaat met rusteloze benen. In zo’n geval spreek je van secundaire RLS. De rusteloze benen komen hier voort uit een andere aandoening.

Bij diabetes is gezonde voeding en een gezonde levensstijl extra belangrijk. Uit onderzoek gebleken dat aanpassingen op deze terreinen symptomen sterk kunnen verminderen of zelfs genezen. In dit blog kijk ik naar wat diabetes is en naar het verband met RLS.

Wat is diabetes

Diabetes (mellitus) is een ander woord voor suikerziekte. Het is een chronische stofwisselingsziekte. Bij deze ziekte kan je lichaam de bloedsuikerspiegel niet in evenwicht houden. Dit komt door een tekort aan insuline.

Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat koolhydraten (zoals suikers) naar lichaamscellen gaan en niet achterblijven in je bloed. Bij suikerziekte zit er door insulinetekort teveel suiker in je bloed. Dit is op langere termijn schadelijk voor je hart, ogen, voeten en nieren.

Twee soorten diabetes zijn het meest bekend bij het grote publiek. Bij diabetes type 1 stopt je lichaam met de aanmaak van insuline. Bij diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes) maakt je lichaam te weinig insuline aan en/of is er minder gevoelig voor.

Ongeveer 90% van de mensen met suikerziekte heeft diabetes type 2. Je hebt een grotere kans om het te krijgen als het in je familie zit, bij overgewicht of als je te weinig beweegt. Diabetes gaat vaak samen met hart- en vaatziekten.

Bij deze aandoening heb je een grotere kans om slaapstoornissen te ontwikkelen. Dat kan slapeloosheid zijn, maar bijvoorbeeld ook slaapapneu, rusteloze benen of PLMD (Periodic Limb Movement Disorder).

Rusteloze benen

De link tussen diabetes en rusteloze benen is dat bij diabetes de zenuwen in je lichaam worden aangetast. Door te hoge bloedsuikerspiegels beschadigen je bloedvaten. Bloedvaten voorzien zenuwen van bloed.

Zenuwaantasting begint vaak in de voeten, met een tintelend, doof en pijnlijk gevoel. Dat kan zich uitbreiden naar de benen met kramp of een rusteloos gevoel in je benen. Een andere naam voor deze uitingsvorm van diabetes is diabetische neuropathie.

Ik schreef al eerder over het onderwerp neuropathie. De klachten van neuropathie lijken soms sterk op die van RLS. In het geval van een combinatie van neuropathie, onrustige benen en diabetes is qua medicatie  mogelijk een toegespitste aanpak nodig. Als je tenminste kiest voor de medische route.

Voor diabetes geldt hoe dan ook dat voeding en levensstijl uitermate belangrijk zijn om de ziekte in toom te houden. Voor rusteloze benen en neuropathie geldt denk ik hetzelfde. Eet gezond en beweeg voldoende. Zorg voor ontspanning en voor zo min mogelijk stress. Dit verhelpt je klachten misschien niet helemaal. Ze worden er ongetwijfeld wel door verzacht.

Plaats een reactie