Corona en Rusteloze Benen

Een lotgenoot schreef niet zo lang geleden dat zij corona had gehad en dat daarna de klachten van haar rusteloze benen sterk veranderd waren. Dat vond ik een interessant gegeven.

Ze schreef ook dat ze tijdens corona ineens geen last meer had van RLS. Toen ze weer beter was, kwamen de klachten terug maar anders dan voorheen. Wonderlijk en op zijn minst opmerkelijk.

De vraag die ik daarom in dit blog wil stellen, is of er een mogelijk verband is tussen corona en rusteloze benen. Wat in het corona virus zou van invloed kunnen zijn op onrustige benen? En, zouden deze bijwerkingen ook kunnen optreden na een COVID vaccinatie?

Het is natuurlijk nog veel te vroeg is om hierover conclusies te trekken. De medische wereld weet nog veel te weinig over dit soort mogelijke bijeffecten van de pandemie. De tijd zal leren wat voor gevolgen er op korte en langere termijn zijn.

Bijwerkingen Corona

Op een forum van het Long Fonds dat ik op internet vind als ik zoek op corona en rusteloze benen, lees ik talloze berichten van mensen die na corona last kregen van tintelingen in armen en benen en zelfs van heftige kramp. Een dood en koud gevoel in handen en voeten komt ook regelmatig voor.

De klachten van de lotgenote die ik hierboven noemde, zouden wel eens vergelijkbaar kunnen zijn. Ze is in dat geval dus zeker niet de enige die dit ervaart. Of deze tintelingen en spierkramp symptomen zijn van RLS is echter een andere vraag. Ze zouden ook bij een andere aandoening kunnen horen, bijvoorbeeld bij neuropathie. Ik schreef al eerder een blog over de verschillen tussen neuropathie en rusteloze benen.

Soms komen beide aandoeningen tegelijkertijd bij iemand voor. Als de extra symptomen na corona vooral te maken hebben met zenuwschade dan zou het best eens kunnen dat ze meer met neuropathie te maken hebben dan met rusteloze benen. Bij een aantal mensen lees ik gelukkig ook dat hun klachten in de loop der tijd minder vervelend worden. Anderen blijven helaas langer last houden.

Vaccinatie

Zelf heb ik in juni en juli mijn twee coronavaccinaties gekregen. Beide waren het vaccin van Pfizer. Afgezien van ruim een dag een pijnlijke arm en bij de tweede inenting een dag griepverschijnselen heb ik er geen last van gehad. Wat betreft mijn onrustige benen heb ik ook geen effect gevoeld.

Een lotgenoot stelde een paar maanden geleden de vraag of er mensen waren die extra last van RLS hadden gekregen na hun vaccinatie. Daar kwamen geen bevestigende reacties op. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen mensen zijn die wel een ongunstig effect hebben ervaren. Op het andere forum dat ik hierboven noemde, lees ik ook berichten van mensen die onrustige benen, met tintelingen etc. voelen in de periode na vaccinatie.

Misschien zit er in verhouding een te lage dosering van het virus in zo’n vaccin om bij veel mensen echt merkbare gevolgen te hebben voor rusteloze benen. Ik kan me ook voorstellen dat naarmate iemands gezondheid minder florissant is de kans hierop groter is. Misschien hebben de klachten die sommige mensen ervaren echter meer met zenuwschade (en dus met neuropathie) te maken dan met RLS.

Ik realiseer dat ik hier niet veel meer doe dan speculeren op de mogelijkheid dat corona of een corona vaccinatie van invloed zouden kunnen zijn op iemands beleving van RLS. Het kan echter denk ik zeker geen kwaad om op deze manier dit soort vragen te stellen. Mogelijk wordt hier op termijn nog eens gedegen onderzoek naar gedaan. Ik ben dan zeer benieuwd naar de uitkomsten.

Plaats een reactie