Behandeling van Rusteloze Benen

Behandeling

Er is op dit moment helaas nog geen medicijn dat ervoor zorgt dat je geneest van het rusteloze benen syndroom. Wel is er medicatie voor de behandeling van rusteloze benen, die helpt bij het onderdrukken van de symptomen. Het gaat hier om zogenaamde dopamine agonisten. Deze medicijnen bootsen de werking van dopamine na.

Het nadeel van dit soort medicijnen is dat er vaak behoorlijk wat bijwerkingen zijn. Bovendien kunnen de klachten na verloop van tijd terugkeren of verergeren. Je hebt dan steeds meer van het medicijn nodig voordat je resultaat merkt. Dit heet augmentatie.

Sommige mensen krijgen ook overdag last van hun benen of merken dat hun klachten zich uitbreiden en niet beperkt blijven tot alleen de benen. Klachten kunnen dan ook optreden in romp of armen.

Medicijnen tegen onrustige benen worden door een arts eigenlijk alleen voorgeschreven als het echt niet anders kan. Voor het zover komt, kun je het beste zo lang mogelijk proberen op andere manieren de klachten te verminderen. Succes is niet verzekerd en bij de ene persoon zal het misschien net wat anders uitpakken dan bij de ander. Zelf uittesten is echter de enige manier om erachter te komen waar jij gebaat bij bent.

Behandeling van rusteloze benen door veranderingen in levensstijl

Het eerste waar je naar kunt kijken, is je levensstijl. Rust reinheid regelmaat is voor veel dingen goed en ook toepasbaar in het beter omgaan met rusteloze benen. Je kunt dan denken aan een gestructureerd, stabiel dagritme.

Het is bijvoorbeeld gunstig om op regelmatige tijden te eten. Belangrijk zijn natuurlijk ook voldoende rust en ontspanning. Je kunt je er vast iets bij voorstellen dat stress niet bevorderlijk is voor je welzijn. Zorg dus zo goed mogelijk voor jezelf.

Een vast nachtritme is ook een goed idee. Ik heb wel een paar slaaptips. Ga liefst elke avond ongeveer rond dezelfde tijd naar bed en houdt de tijd waarop je opstaat gelijk. Dat vindt je lijf prettig. Hoe vermoeider je raakt door onregelmatig leven hoe meer last je krijgt van onrustige benen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Verder is bewegen gunstig. Het heeft een positieve werking op je nachtrust. Inactiviteit verergert symptomen van rusteloze benen. Probeer daarom regelmatig in beweging te komen, bijvoorbeeld door een stukje te gaan wandelen of te fietsen of anders thuis wat oefeningen te doen zoals bijvoorbeeld yoga.

Bepaalde voeding heeft een ongunstig effect op rusteloze benen. Producten met cafeïne vallen daaronder, dus bijvoorbeeld koffie en zwarte thee. Chocola is ook niet zo goed voor onrustige benen, evenals alcohol. Roken is eveneens ongunstig. Test voor jezelf eens of er verbetering optreedt als je een of meerdere van deze voedingsmiddelen een poosje niet neemt.

Vitamines en mineralen

Bij restless legs kan sprake zijn van een vitaminetekort of een tekort aan bepaalde mineralen. Het aanvullen van een tekort aan ijzer een van de mogelijkheden. Bij de huisarts kun je laten testen of er te weinig ijzer in je bloed aanwezig is.

Het gaat hier dan om het ferritinegehalte. Ferritine is een eiwit dat betrokken is bij de opslag van ijzer in de lever en in het beenmerg. Als de waarde hiervan onder de 50µg/l is, kun je op advies van de huisarts een ijzersupplement innemen.

Ook magnesium kan symptomen van rusteloze benen verzachten. Er zijn verschillende soorten magnesium verkrijgbaar. De twee meest bekende zijn magnesium oxide en magnesium citraat. Bij magnesium oxide is sprake van een geleidelijke opname in het lichaam en is de werking ervan na het slikken niet meteen voelbaar. Magnesium citraat wordt sneller in het lichaam opgenomen.

Het moment van inname, dus idealiter voor het slapen gaan, is van belang voor de effectiviteit van het middel. Laat je informeren welke varianten van magnesium er op de markt zijn en probeer deze uit voordat je conclusies trekt. Let ook op de dosering. Voor magnesium kun je eveneens bloedonderzoek laten doen bij de huisarts.

Extra vitamine B12 nemen is mogelijk gunstig bij het rusteloze benen syndroom. Vraag advies aan je huisarts of aan een andere gezondheidsprofessional, voordat je zelf gaat experimenteren.

Je kunt ook vitamine B11 of foliumzuur aanvullen. Een tekort hieraan ontstaat vooral bij vrouwen tijdens de zwangerschap. Klachten van rusteloze benen blijken echter na de geboorte meestal vanzelf te verdwijnen. Je kunt er natuurlijk toch voor kiezen om tijdens de zwangerschap extra foliumzuur in te nemen. Ga vooraf te rade bij je arts.

Benen masseren

Als je ’s nachts last hebt van onrustige benen en je wilt er niet uit, is het masseren van je kuiten een optie. Ook dit is een behandeling voor rusteloze benen.

Masseren is best inspannend voor je handen. Daar zijn hulpmiddelen voor te vinden. Er bestaan massagerollers in verschillende soorten en maten. Sommige kun je handmatig gebruiken om de gekozen plek te bewerken, bij andere is het de bedoeling dat je deze onder je been/benen legt.

Je kunt, als alternatief, met je knie of je voet de kuit van het andere been masseren. Een masseur inhuren voor regelmatig een massage kan ook, maar is wel wat prijziger. Massage bevordert de bloedcirculatie en zou je kunnen zien als een passieve vorm van beweging.

Verkoeling zoeken

Tegen het branderige gevoel in je kuiten kan het prettig zijn om ’s nachts wat verkoeling te zoeken. Veel mensen met rusteloze benen vinden het bijvoorbeeld aangenaam om een poosje op de koude badkamertegels te gaan staan.

Er zijn koelmatten te koop die je onder je hoeslaken kunt leggen om de benen koel te houden. Deze matten worden ook wel voor dieren gebruikt. Misschien zou je zelf niet zo gauw aan deze behandeling van rusteloze benen denken. Kijk voor de aanschaf van een koelmat eens bij een online winkel of in een dierenspeciaalzaak.

Een paar minuten koud douchen is een andere mogelijkheid. Als je daarna weer terug naar bed gaat, is je bed meteen ook nog eens lekker een stuk afgekoeld. Het is wel aan te raden je bovenlichaam warm te houden.

Therapieën voor behandeling van rusteloze benen

Er bestaat eigenlijk geen universele behandeling voor rusteloze benen. Wel zijn er therapieën die de symptomen kunnen verzachten. In het reguliere circuit is er bijvoorbeeld fysiotherapie. Wat betreft alternatieve geneeswijzen kun je denken aan osteopathie en acupunctuur. Er zijn ongetwijfeld meer aanbieders. Overweeg voor jezelf wat je wilt uitproberen. Vraag eventueel vooraf advies aan een arts of andere professional.

Fysiotherapie kan mogelijk zorgen voor vermindering van klachten bij het rusteloze benen syndroom. Bij fysiotherapie is vaak sprake van een combinatie van een behandeling door de fysiotherapeut en oefeningen die je zelf moet doen. Uiteindelijk heb je er natuurlijk het meeste aan als je zelf door wat aanpassingen in je dagelijkse leven je situatie voor de wat langere termijn kunt verbeteren.

Osteopathie werkt min of meer op dezelfde manier. Een osteopaat gaat eerst handmatig aan de slag met het probleemgebied en geeft vervolgens oefeningen voor thuis mee.

Acupunctuur is een andere benadering waar je baat bij zou kunnen hebben. Met behulp van het plaatsen van naaldjes wordt de klacht behandeld. Het achterliggende idee is dat de bloedcirculatie verbetert en dat de natuurlijke energiebalans zich herstelt. Deze alternatieve geneeswijze gaat net als bovengenoemde therapieën gepaard met levensstijladviezen.

Andere attributen

Er zijn verschillende apparaten en attributen op de markt waarvan gezegd wordt dat ze helpen bij rusteloze benen. Voor de een zullen ze werken, voor de ander helemaal niet. Probeer eens wat uit. Niet geschoten is immers altijd mis.

Een voorbeeld hiervan is de trilplaat. Hierbij zit je op een stoel en plaats je je voeten op het apparaat. Daarop staan verschillende trilprogramma’s. Je kunt dit 10 minuten doen, maar ook langer als je dat prettig vindt. Het trillen bevordert de bloedcirculatie.

Een ander voorbeeld is de Release417. Dit is een band die je vrij strak om je bovenbeen doet. Door de druk ontstaat een betere doorbloeding in het gehele been.

Een vrij jonge ster aan het firmament is de Relegs. Dit is een apparaatje dat je met behulp van een elektrodepleister op je been bevestigt. Door erop te tikken beginnen de pulsaties. Je kunt Relegs zowel overdag als ’s nachts gebruiken.

Steunkousen of compressiekousen zouden ook kunnen helpen. Hier is eveneens sprake van een grotere druk op het been. In dit geval worden heel direct de kuitspieren bewerkt.

4 gedachten over “Behandeling van Rusteloze Benen”

 1. Dank je wel dat je op mijn opmerking hier over mijn mislukte commentaar reageerde…Op jouw verzoek doe ik nog een poging om het hier te ventileren….
  Heb nu een aantal van deze vlogs gelezen en ik kan er niet helemaal de vinger opleggen maar er is een aantal dingen die mij irriteren. Ik ga er echt vanuit dat je het beste voor hebt met de mensen die aan RLS lijden, maar als je schrijft over de behandeling van RLS door verandering van levensstijl: bijv. Reinheid, Rust en Regelmaat, gestructureerd, stabiel dagritme, op regelmatige tijden eten, rust en ontspanning, dan voel ik mij niet serieus genomen. Vooral dat laatste: rust en ontspanning…. Rusteloze benen treden toch bijna altijd op wanneer je probeert te ontspannen? bijv. ‘savonds als je op de bank zit of als je naar bed gaat , dit is mij dan te simpel, alsof je RLS zelf niet serieus neemt. En dan de volgende adviezen: Yoga (jarenlang gedaan), heeft mij nooit geholpen; Osteopathie en fysiotherapie: geen enkel effect bij mij. Ettelijke keren ontspanningsoefeningen gedaan, lig ik net, dan beginnen die benen te klieren. Steunkousen: geldverspilling, het zit immers niet in je benen maar in je hoofd zo is mij altijd uitgelegd door de neuroloog.
  Wat een goeie tip is dat bepaalde voedingsmiddelen, bijv. koffie/cafeïne, chocolade en alcohol een slecht effect op RLS is, daar ben ik het mee eens. Ik snap dat het bovenstaande niet voor iedereen geldt, de een probeert dit en de ander dat, maar ik wil toch mijn gedachten en gevoel hierover uiten want ik had dat al een paar keer na lezing van een vlog.. Ik heb vanaf de leeftijd van ongev. 12 jaar RLS, ben nu 73 (bekend van RLS is dat hoe ouder je wordt, je klachten verergeren). Mijn vader had RLS en mijn zoon ook in ernstige mate. Commentaar van jouw kant is natuurlijk welkom.

  Beantwoorden
  • Goed dat je de moeite hebt genomen om je reactie alsnog een keer te formuleren, Cornelia. Dank daarvoor.

   Het idee van deze website is om informatie te geven en suggesties te doen over onderwerpen waarvan ik inschat dat mensen er vragen over hebben. Voor een gedeelte zijn dat zaken die mogelijk kunnen helpen om de RLS wat dragelijker te maken. Uit eigen ervaring weet ik hoe ontwrichtend het is om elke nacht slecht te slapen. Alles wat misschien een beetje helpt, is al enorm waardevol. Het is mij inmiddels duidelijk dat mensen met RLS gebaat zijn bij verschillende dingen. RLS kan bovendien verschillende achtergronden en oorzaken hebben. Een ieder kan op deze website verder lezen naar eigen wens en behoefte.

   Ik denk dat RLS een aandoening is waarmee we op zijn best zo goed mogelijk kunnen proberen te leven. Over gaat het niet en het wordt zoals je zegt in de loop van de jaren alleen maar erger. Als ik met mijn website iets kan bijdragen aan iemands zoektocht om zijn of haar omstandigheden iets te verbeteren dan ben ik al heel tevreden.

  • Ja je hebt helemaal gelijk,ik heb het ook al 55 jaar word steeds erger en heb echt al alles gedaan,en geslikt.niks helpt.ik heb nu zooltjes met magneten erop en hoop dat dit gaat helpen.het lijkt net of ik op spijkers loopt maar denk dat het al wat minder is.hoop doet leven.zolang je maar loopt is er niks aan de hand.maar zo gauw je ff op de bank ga liggen,omdat je s,nacht amper slaapt begint de ellende weer.zou ze er soms af willen hakken.geef mij maar pijn daar is nog wat tegen te doen.suc6 allemaal

 2. Mooie en duidelijke website. Wat mij echt momenteel helpt is het dragen van een release. Ik heb ropinirol geslikt en dat werkte niet meer. Daarna ben ik overgestapt op gabapentine. Dit heeft gehlopen maar werkt niet meer voldoende. Nu ik de release gebruikt, kan Ik weer heerlijk slapen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie