Andere Medicijnen voor RLS

Al eerder schreef ik over medicijnen voor rusteloze benen. Dit was in mijn blog over dopamine. RLS kan een gevolg zijn van een tekort aan dopamine. De medicijnen die tegenwoordig het meest voorgeschreven worden aan mensen met onrustige benen zijn dopamine agonisten. Deze medicatie bootst de werking van dopamine na.

Er zijn ook andere medicijnen voor rusteloze benen. Deze worden bijvoorbeeld voorgeschreven als de dopamine agonisten niet voldoende werken of wanneer er sprake is van augmentatie. Bij augmentatie krijgt de patiënt te maken met een verergering van de klachten, ook als hij of zij steeds meer van de medicijnen neemt. De klachten worden soms zelfs erger dan voor de tijd dat iemand medicatie nam.

De andere medicijnen waarop ik doel, vormen een alternatief voor dopamine agonisten. Deze hebben een andere ‘ingang’ dan dopaminetekort. Voor alle medicijnen die gebruikt worden voor RLS geldt dat ze niet speciaal ontwikkeld zijn voor restless legs. Dopamine agonisten zijn bijvoorbeeld vooral ontwikkeld voor mensen met de Ziekte van Parkinson. Aan mensen met het rusteloze benen syndroom worden ze bovendien in veel lagere doseringen voorgeschreven.

Voorbeeld van andere medicijnen: anti-epilectica

Alternatieve, andere medicijnen voor dopamine agonisten zijn de zogenaamde anti-epileptica. Dit zijn medicijnen die worden voorgeschreven voor de behandeling van epilepsie en zenuwpijn. Twee daarvan zijn:

Gabapentine en pregabaline zorgen ervoor dat zenuwen minder geprikkeld raken. De zenuwen sturen op hun beurt hierdoor minder gauw signalen naar spieren. Daar kunnen mensen met rusteloze benen ook baat bij hebben.

Bij beide medicijnen zijn veelvoorkomende bijwerkingen vermoeidheid, slaperigheid en duizeligheid. In sommige gevallen komen psychiatrische bijwerkingen voor.

Opiaten

Bij een ernstige versie van rusteloze benen wordt soms gekozen voor opiaten (of opioïden). Dit zijn verdovende middelen of pijnstillers. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Oxycodon (met nalaxon)
 • Tramadol
 • Methadon

Oxycodon zorgt ervoor dat het signaal van onrustige benen minder goed doorkomt in de hersenen. Hierdoor voelt iemand minder de symptomen van RLS. Tramadol en methadon werken voor mensen met rusteloze benen als pijnstillers. Methadon is een sterker opiaat dan tramadol.

Meest voorkomende bijwerkingen zijn obstipatie, misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. Bij opiaten is altijd het risico van verslaving. Als je er weer mee wilt stoppen, zal dat geleidelijk moeten gaan.

Slaapmiddelen

Benzodiazepinen ofwel slaapopwekkende middelen vormen het derde alternatief. In het verleden werden slaapmiddelen meer voorgeschreven dan nu, als middel tegen slapeloosheid.

Het risico is dat er gewenning optreedt en dat je er daarom steeds hogere doses van nodig hebt voor hetzelfde effect. Het kan bovendien verslavend zijn als je er chronisch gebruik van maakt.

Slaapmiddelen zijn onder te verdelen in langwerkend, middellangwerkend en kortwerkend. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Clonazepam (langwerkend)
 • Temazepam (middellangwerkend)
 • Lorazepam (middellangwerkend)
 • Oxazepam (middellangwerkend)
 • Zolpidem (kortwerkend)
 • Zopiclon (kortwerkend)

Bijwerkingen zijn slaperigheid, spierzwakte en mentaal disfunctioneren ’s ochtends. Ouderen zijn hier extra gevoelig voor.

7 gedachten over “Andere Medicijnen voor RLS”

 1. Posts waarbij vooral de wat alternatievere medicatie niet wordt genoemd is naar mijns inziens enigszins eenzijdig en gekleurd…en juist omdat er niet iets eenduidig is, is het m.i. wel belangrijk om de wat alternatievere medicatie wo marihuana en kratom ook te noemen…met de kanttekening dat deze opiaten minder schadelijk zijn dan de reguliere opiaten en makkelijker om van af te komen. Als voorbeeld, het heeft mij héééél vééél gekost om van lorazepam af te komen, om maar iets te noemen. Dus, bezind eer ge begint!

  Beantwoorden
  • Ropinirol wordt vaak voorgeschreven bij rusteloze benen. Informeer eens bij je huisarts…

  • Bij mij wel slik dit al een paar jaar, heb ook nog wel eens een paar weken last van rusteloze benen maar ik mag niet klagen over het algemeen .

Plaats een reactie