Ademhalingsoefeningen bij RLS

Al eerder heb ik het in mijn blogs gehad over ademhalingsoefeningen in verband met RLS. Ademhalingsoefeningen komen voor in yoga. Je vindt ze ook in bepaalde vormen van meditatie of in vormen van mindfulness.

Een andere toepassing van ademhalingsoefeningen beschreef ik een tijdje terug in mijn blog over koud douchen. Bij koudetraining denk je al gauw aan de Wim Hof Methode. Er bestaat ook een Wim Hof Ademhaling.

In dit blog richt ik me specifiek op de vraag of en hoe ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij rusteloze benen. Ik benoem verschillende vormen van ademhaling en geef aan waar deze ademhalingstechnieken goed voor zijn.

Wat zijn ademhalingsoefeningen

Er zijn grofweg twee vormen van ademhalingsoefeningen. In de eerste volg je de ademhaling zoals deze van nature verloopt. Zonder er invloed op uit te oefenen. In de tweede vorm adem je op een bepaalde, voorgeschreven manier. Met andere woorden: je beïnvloedt je ademhaling.

De eerste categorie vind je vooral terug in meditatie en mindfulness. Met behulp van ademhalingsoefeningen observeer je jezelf en je situatie. Via je ademhaling leer je jezelf beter kennen en kom je wat gemakkelijker tot rust.

De tweede categorie zie je terug in yoga. Er zijn in yoga zelfs speciale ademhalingstechnieken waarbij je de adem stuurt. Dit heet pranayama. Pranayama betekent zoiets als beteugeling van de adem, of van energie.

Ook in Wim Hof Ademhaling oefen je een bepaalde controle uit op je adem. Wim Hof beschrijft op zijn website waar dit allemaal goed voor zou kunnen zijn. Of zijn gezondheidsclaims allemaal gefundeerd zijn, weet ik niet. Interessant is het wel. 

Ontspanning

Ik denk dat de meeste mensen ademhalingsoefeningen koppelen aan oefeningen die je helpen te ontspannen. In ontspanningsoefeningen tref je meestal ook geleide ademhalingstechnieken aan. Over ontspanningsoefeningen schreef ik al eens een blog.

Ontspanning is voor iedereen belangrijk, maar zeker ook voor mensen met RLS. Rusteloze benen leveren stress en spanning op. Die stress en spanning maken op hun beurt de onrustige benen ’s nachts erger.

Mentaal is het met stressvolle gedachten bovendien een stuk lastiger om nog in slaap te vallen.

Ademhalingsoefeningen voor het slapen

Om gemakkelijker in slaap te vallen is het een goed idee om ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen te doen. Persoonlijk denk ik dat voor het slapen vooral ademtechnieken waarbij je zonder sturing je adem volgt het gunstigst zijn.

Je kunt dit soort ademhalingsoefeningen een beetje vergelijken met schaapjes tellen. Je richt je aandacht op iets wat zich steeds herhaalt. Hierdoor gaan je gedachten minder met je aan de haal, omdat je je al ergens anders op concentreert.

Zelf doe ik kort voor bedtijd een yogaoefeningen en mediteer ik een poosje. Tijdens de oefeningen ben ik me bewust van mijn ademhaling.

Rusteloze benen

Ademhalingsoefeningen zorgen er niet voor dat rusteloze benen over gaan. Ik denk wel dat ze je slaap ten goede komen, net zoals andere activiteiten ter ontspanning. In mijn ervaring hebben ademhalingsoefeningen bij regelmatige oefening ook een ander effect waar je bij RLS veel aan kunt hebben.

Ik denk aan een effect in de zin van meer rust vinden in je situatie. Acceptatie en aanvaarding van je klachten maken een enorm verschil in hoe je je rusteloze benen ervaart. Hierover later meer.

Plaats een reactie