Acupunctuur en Rusteloze Benen

Acupunctuur kan helpen bij verschillende aandoeningen. Iemand heeft me weleens aangeraden deze therapie zelf te proberen in verband met mijn rusteloze benen. Ik kan het me financieel eigenlijk niet veroorloven om zoiets op regelmatige basis te doen.

Dit weerhoudt me er niet van om me in het onderwerp te verdiepen. Misschien bedenk ik me onderweg en kies ik er toch voor om een keer een behandeling te proberen. Of misschien liever een spijkermat.

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). In goed Engels heet dit Traditional Chinese Medicine (TCM). Er zijn bovendien ook attributen die je thuis kunt gebruiken en die inwerken op de zogenaamde drukpunten. Je hoeft dan niet naar een acupuncturist.

In dit blog behandel ik de volgende vragen:

  1. Wat is acupunctuur en welke plaats neemt deze in bij de Traditionele Chinese Geneeskunde?
  2. Hoe werkt een acupressuur mat?
  3. Helpt acupunctuur bij RLS?

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

De Traditionele Chinese Geneeskunde gaat uit van levensenergie. Een ander woord voor die levensenergie is Ki of Chi. Ki of Chi manifesteert zich in twee tegenovergestelde energieën: yin en yang. Levensenergie stroomt door het hele lichaam via kanalen, ook wel meridianen genoemd. TCG is een holistische benadering. Dit houdt in dat lichaam en geest als één geheel worden gezien.

Een belangrijke pijler van de Traditionele Chinese Geneeskunde is de leer van de vijf elementen. De elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal, water. Fysiek gezien corresponderen de elementen met de lichamelijke organen. Dit gaat via de twaalf meridianen. Elke meridiaan staat in relatie met een orgaan.

Een gezonde levensstijl is essentieel in TCG. Rust en regelmaat zijn van belang, evenals voeding en het gebruik van kruiden. De keuze van juiste voeding en de juiste kruiden is seizoens- en klimaat gebonden. Yin en yang en de vijf elementenleer spelen hier een grote rol.

Qua beweging ziet de Traditionele Chinese Geneeskunde Tai Chi en Chi Kung als ondersteunend. De oefeningen worden rustig en met aandacht voor de ademhaling uitgevoerd en bevorderen zo ontspanning en herstel.

Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Ziekte wordt binnen deze leer beschouwd als een verstoring van de energiebalans. Dit kan geestelijk of lichamelijk tot uitdrukking komen. Wanneer het stromen van de levensenergie uit balans is, helpt de acupunctuur om de balans weer te herstellen.

Binnen de acupunctuur wordt gewerkt met verschillende technieken: naaldtechnieken, moxatechnieken en cupping of een combinatie hiervan. Naaldtechnieken zijn het meest bekend bij het grotere publiek. De behandeling kan vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde worden ondersteund. Dit kan bijvoorbeeld door massage, aanvullende therapieën (bijvoorbeeld oefentherapie, kruidentherapie en ademtherapie) of adviezen op het gebied van voeding en levensstijl.

Acupunctuur is een aanvullende behandelmethode. De therapie is geen vervanging van de reguliere geneeskunde. Zowel door artsen als door niet-artsen wordt acupunctuur uitgeoefend. Zorgverzekeringen zien de therapie als een alternatieve behandeling, die hoogstens gedeeltelijk vergoed wordt met een aanvullende verzekering.

Technieken uit de acupunctuur

Bij de naaldtechnieken plaatst de acupuncturist dunne naaldjes op bepaalde acupunctuurpunten op het lichaam, vlak onder de huid. De acupunctuurpunten bevinden zich op de meridianen. Met dit aanprikken wordt de energiestroom van die meridiaan beïnvloed. De energie gaat beter stromen.

Bij de moxatechnieken werkt de acupuncturist met moxa. Dit is gedroogd bijvoetkruid. De acupunctuurpunten worden met moxa verwarmd, meestal zonder rechtstreeks de huid met de moxa aan te raken. Dit kan met een moxastick (een soort dikke, smeulende sigaar), met verwarmde naaldjes waarover een dunnere moxasigaar is geschoven, met verwarmde kleine bolletjes moxa en met een moxalamp.

Bij cupping worden glazen bollen op bepaalde punten van het lichaam geplaatst. De acupuncturist verwarmt de lucht in de bollen en plaatst deze dan snel op het gewenste punt. De bol trekt vacuüm op de huid. Met cupping kun je volgens de leer van de acupunctuur energieblokkades opheffen.

Acupressuur mat

Een acupressuur mat is een mat met uitsteeksels. Dit zijn een soort kunststof spijkers. Een ander woord voor de mat is een spijkermat of een shiatsu mat. Door erop te gaan liggen activeer je het zelfhelend vermogen van het lichaam en raak je ontspannen. De mat verlicht pijnklachten en helpt om beter te kunnen slapen. Je kunt er met de blote huid op liggen, maar je kunt ook een T-shirt aanhouden of een laken over de mat leggen.

Het liggen op een acupressuur mat stimuleert de aanmaak van neurotransmitters als endorfine en oxytocine. Dit worden ook wel de geluks- en tevredenheidshormonen genoemd. Je kunt de spijkermat beschouwen als een natuurlijke pijnstiller.

De mat helpt ook tegen stress. Bij vermindering van stress voel je je overdag beter. ’s Nachts voel je je rustiger en val je gemakkelijker in slaap. Als je ’s nachts toch wakker ligt, kun je op zo’n moment een poosje op de spijkermat gaan liggen. In het geval van restless legs kun je de mat dan onder je benen leggen.

Je hoeft niet per se klachten te hebben om de acupressuur mat te gebruiken. De mat is ook bruikbaar als manier om even een kwartiertje te onthaasten. Je lichaam maakt prettige stofjes aan en je komt even bij van alle activiteiten van de dag.

Rusteloze benen

De vraag is hier of acupunctuur helpt als je last hebt van onrustige benen. En helpt een acupressuur mat? Ik las pas een interessant artikel waarin stond dat het behandelen van de drukpunten zorgt voor een grotere aanmaak van dopamine. In een van mijn vorige blogs schreef ik al over het verband tussen de aanmaak van endorfine en die van dopamine. In het kort: aanmaak van de ene neurotransmitter bevordert aanmaak van de andere.

Liggen op een spijkermat kun je zien als een passieve vorm van een acupunctuurbehandeling. Als je via acupunctuur of met een acupressuur mat op natuurlijke wijze de aanmaak van dopamine bevordert, is dat een heel goed iets lijkt me. Het klinkt wat mij betreft veelbelovend in verband met het bestrijden van symptomen van RLS. Ik kan me zo voorstellen dat je zo minder ongemak voelt in je benen. Hoe lang je er iets aan hebt, weet ik echter niet.

Verzwaringsdekens, yoga en spijkermatten

Als ik denk aan extra druk uitoefenen op plekken van het lichaam, komt ook de verzwaringsdeken in mijn gedachten. Ik schreef hierover ook een blog. Met een verzwaringsdeken is de druk dan wel evenwichtig verdeeld over het gehele lichaam en niet specifiek op een bepaalde punt geplaatst. Ik heb echter gemerkt dat het effect ervan ontspannend is en dat het liggen eronder het onrustige, onaangename gevoel in de benen verminderd.

Een grappig detail voor mij persoonlijk is de link tussen de spijkermat en yoga. In vroeger tijden gebruikten yogi’s en guru’s een spijkermat voor hun meditatie en spirituele beoefening. Het was voor hun een manier om zichzelf te helen. De acupressuur matten die er nu zijn, komen in wezen uit dat idee voort.

Plaats een reactie